Hrvatski radio

Radio Knin

Održana tribina o kornatskoj tragediji

27.08.2016.

13:45

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U šibenskoj gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića održana je tribina “Kornatska tragedija : godine eruptivne obmane?”, na kojoj se govorilo o tome što se 30. kolovoza 2007. uistinu dogodilo na otoku Kornatu?

Jesu li vatrogasci iz Šibenika, Tisnog i Vodica trebali ići gasiti kornatsku travu, zašto je zakazao sustav, tko je odgovoran za najveću tragediju u povijesti hrvatskog vatrogastva? Na ta i brojna druga pitanja odgovore su na tribini pokušali dati Nediljko Pušić, umirovljeni časnik Hrvatske vojske i Igor Marinović, otac tragično stradalog vatrogasca Ivana Marinovića. Pušić već godinama zastupa teoriju o bombama zaostalima od Natoovih akcija 1999. godine.

Igor Marinović smatra da ta teorija leži samo na pretpostavkama, bez konkretnih dokaza. On, pak zastupa teoriju o curenju kerozina iz vojnog helikoptera.Ni ovu teoriju, kaže Marinović, nije moguće dokazati, iz jednostavnog razloga što vojska ne da na uvid potrebne dokumente.

Marinović uzroke kornatske tragedije istažuje već godinama, i na tribini je naveo cijeli niz propusta koji su napravljeni toga kobnog dana na Kornatima, od dolaska na otok do pogibije gasitelja.

Joško Klarić, koji je i sam sudjelovao u akciji na Kornatima, i čiji je sin tom prilikom poginuo, kaže da roditelje ne zanimaju sve te teorije i smatra da je ključno to što unesrećenim vatrogascima satima nije stizala pomoć. Devet godina od kornatske tragedije, dakle, još uvijek ostaju brojne nepoznanice, i traže se odgovori na čitav niz neodgovorenih pitanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.