Hrvatski radio

Radio Knin

Okrugli stol o Krki

21.05.2015.

15:03

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nedavno onečišćenje Krke ponovno je uznemirilo javnost i navelo Ekološku udrugu Knin da pozove u Knin predstavnike brojnih institucija, ustanova i udruga, na okrugli stol na kojem se analiziralo postojeće stanje i ponudila rješenja da do zagađenja Krke više ne dođe.

Uzrok onečišćenja Krke je mazut koji se već desetljećima taloži u lagunama, koje su nekada bile jedino rješenje za pročišćavanje tehnoloških voda. Tajnica udruge Krka, organizatora okruglog stola, smatra kako je neprihvatljivo da DIV, kao glavni uzročnik zagađenja nema vodopravnu dozvolu i okolišnu dozvolu. Ana Buljan, predstavnica DIVA, rekla je da je DIV dobio vodopravnu dozvolu, a dobivanje okolišne dozvole je u tijeku.

Fani Bojanić iz Hrvatskih voda iscrpno je objasnila kako često onečišćenje Krke dolazi iz spomenutih laguna, u kojima se desetljećima taložio tehnološki otpad. One nekada bile dobar tehnološki sustav, ali se nikada nisu čistile ili na bilo koji način sanirale. Bojanić kaže da se to uvijek događa kada se izvode radovi, kao što su to ovaj puta bili radovi na nasipu. Konačno rješenje, kaže Bojanić, je dovršetak izgradnje pročišćivača u sklopu IPA programa, koje, kasni, a očekuje se da bi krajnji rok za izgradnju bio krajem 2016. godine.

Da je situacija ozbiljna, ali ne i alarmantna smatra dr. Neven Cukrov iz Instituta Ruđer Bošković, morske postaje Šibenik, koji tvrdi da je Krka, unatoč nekim ispitivanjima kod Knina koja su pokazala prisustvo metala, izuzetno čista rijeka.

Na okruglom stolu o Krki zaključeno je kako lagune treba što prije sanirati, a kod izvođenja radova, kao ovaj put na nasipu, treba pravodobno izvijestiti javnost kako ne bi došlo do uznemiravanja. Trajno rješenje bit će dovršetak izgradnje pročišćivača.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.