Hrvatski radio

Radio Knin

Opet kontrola sluha u kninskom rodilištu!

04.11.2015.

15:45

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kninsko rodilište od danas opet ima uređaj za rano otkrivanje oštećenja sluha kod novorođenih beba. Primopredajom je završena akcija koja je počela krajem srpnja, humanitarnim malonogometnim turnirom.

Svako hrvatsko rodilište ima aparat za kontrolu sluha. Imalo je i kninsko do prije 8 mjeseci jer je provjera sluha jedan od prvih pregleda u rodilištu. Zamjenik sanacijske upraviteljice kninske bolnice Zoran Jerković
"Mi smo od 2002. godine pokrenuli program za ispitivanje sluha kod naše novorođenčadi. Tada smo u donaciji dobili aparat za ispitivanje sluha koji nam se pokvario, u zadnje vrijeme ne radi i ne može se popraviti."

Zadovoljstvo ovom donacijom nije krio voditelj Odjela ginekologije i porodništva, Stipe Krezo, u prvome redu radi korisnika.
"Ovo su roditelji radili o svom trošku. Kad bi otišli doma, onda bi se organizirali i išli u susjedne bolnice. To je tako trajalo ovih pola godine. Od danas neće biti potrebe za tim."

Humanitarna priča počela je uoči ovogodišnje proslave obljetnice Oluje, podsjeća Vedran Eberhart iz kninske udruge navijača reprezentacije Sinovi oluje
"Dvadeseta godina je bila, trebala je biti posebna. I u našem gradu je bila posebna proslava i mi smo htjeli na poseban način to napraviti, pa smo odlučili ovako nešto napraviti."

Na turniru je prikupljeno 10 tisuća kuna, u sljedećem razdoblju još 10, a onda su Grad Knin i Šibensko-kninska županija uplatili ostatak do 33 tisuće kuna, doznali smo od Anite Ercegovac iz udruge Čarobni svijet

"Akcija je trajala malo duže nego što smo očekivali. Ponosna sam što smo bili jedan od sudionika, što su nas se sjetili. Kao udruga za djecu i mlade želimo pomagati gdje god možemo, biti podrška roditeljima i djeci, i naravno da je prirodno bilo da se uključimo."

U Kninu se godišnje rađa 200-tinjak beba. Nakon 8 mjeseci, više ne trebaju putovati na pregled u druge bolnice. U njihovo ime svim donatorima veliko hvala uputila je glavna sestra odjela Katica Pekić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.