Hrvatski radio

Radio Knin

Osobe s invaliditetom traže bolju pristupačnost građevnim objektima

21.09.2017.

13:04

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer je u šibenskoj Gradskoj knjižnici održan okrugli stol na temu "Pristupačnost građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti". Na Okruglom stolu govorili su: Joso Bagić, Sonja Ninić Ševo, Marijana Rajić i Josip Blažević. Moderatorica okruglog stola bila je Anita Škugor Kodžoman.

Predstavnici udruga iznijeli su najprije svoja iskustva o pristupačnosti objekata za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Svoj konkretan slučaj iznijela je i predsjednica udruge Aurora, Marijana Rajić, čija je kćer isto tako osoba s invaliditetom. Već prvih dana u srednjoj školi naišla je na gotovo nepremostive prepreke s kakvima se svakodenvno suočavaju osobe s invaliditetom.

Predsjednik udruge sv. Bartolomej, Josip Blažević, čovjek je koji se najviše zalaže za osobe s invaliditetom, možda i u cijeloj županiji. U svojoj opširnoj i nadahnutoj prezentaciji naveo je desetke problema koje su vezane ponajprije uz pristupačnost pojedinim institucijama i stambenim objektima.

Blažević je vrlo uvjerljiv i konkretan u svojim zahtjevima. Pozivajući se na donesenu Nacionalnu strategiju i Povelju o pristupačnosti upozorava sve mjerodavne da se drže načela iz tih dokumenta koji su i sami potpisali:

Blaževićevo izlaganje izazvalo je žustru raspravu u kojoj su sudjelovali i brojni predstavnici regionalne i lokalne samouprave koji su zaduženi za provedbu navedenih dokumenata, pročelnici i arhitekti. Raspravljalo se i o konkretnim primjerima gdje se nisu poštivali zakonski propisi, a zaključak okruglog stola, jer upravo taj da treba poštivati ono što je već propisao zakon, kao i ukazivati na sve ono što nije napravljeno u skladu sa zakonskim normama.

Na Okruglom stolu govorili su, u ime  Udruge slijepih Joso Bagić, udrugu „Kamenčići“ predstavila je Sonja Ninić Ševo, a udrugu „Aurora“ Marijana Rajić. Kninsku udrugu „Sveti Bartolomej“ predstavio je Josip Blažević, koji je govorio i o cijelom nizu problema vezanih uz pristupačnost, te o novoj Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Moderatorica okruglog stola bila je Anita Škugor Kodžoman.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.