Hrvatski radio

Radio Knin

Otok Smokvica vraćen u vlasništvo RH

27.09.2017.

16:09

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otok Smokvica, koji je sve do nedavno bio poznat kao ljetovalište obitelji Todorić, vraćen je u državno vlasništvo. Početkom krize Agrokora Todorić vraća otok prijašnjem zakupitelju Anti Lušiću, a s današnjom ovrhom možda i završava saga o otoku, koja počinje krajem rata kada je otok preuzeo MORH.

Jutros u 10 sati nakon obilaska objekata, na miran i sasvim formalna način, provedena je ovrha nad Smokvicom Velom, koja je prije i nakon Todorićeve vladavine dana u zakup Anti Lušiću i njegovoj tvrtki Grafoplast. Ovrhu je provela sudska ovršiteljica Grozdana Juričev Šprlje, koja je naglasila kako su objekti u dobroj stanju, osim par sporednih objekata, koji su pomalo zapušteni.

Zakonska zastupnica RH Snježana Bajan potvrdila je primitak otoka zajedno s 20 pripadajućih objekata.

Vlasnik Grafoplasta Ante Lušić nije se danas pojavio na smokvici. Prije nekoliko dana tražio je odgodu ovrhe, koju je dobio Šibenski općinski sud. Lušić je ipak prihvatio ovrhu,iako je pojedinim medijima izjavio kako od ovrhe treba izuzeti vilu koju je izgradio na otoku i koju je, po njegovim riječima država već prije toga legalizirala i upisala na njegovo ime.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.