Hrvatski radio

Radio Knin

Otvoren hostel u Bogatiću Miljavačkom

27.04.2021.

19:04

Autor: Lidija Grubišić

Otvoren hostel u Bogatiću Miljavačkom

Otvoren hostel u Bogatiću Miljavačkom

Foto: - / -

U Bogatiću Miljevačkom kod Drniša otvoren je hostel s 20 ležajeva u sklopu projekta „Natura Drniš - Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000. U nekadašnjoj osnovnoj školi uređene su dvije spavaonice, blagavaonica, kuhinja i sanitarni čvorovi.

U cilju razvoja posjetiteljske infrastrukture uređena je i pješačko -biciklistička staza na Promini u duljini od 6 kilometara te je s novim brdskim i električnim biciklima i sdva nova terminala dopunjen sustav javnih bicikli. Posjetitelji će moći besplatno iznajmiti bicikl kako bi razgledali drnišku okolicu, odnosno zaštićene lokalitete pod ekološkom mrežom Natura 2000.

Cijeli projekt Natura Drniš vrijedan je 5,6 milijuna kuna, od čega je bespovratnih 4,7 milijuna osigurano iz EU fondova. A kako je prilikom otvaranja hostela kazala ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, europska sredstva su glavna poluga razvoja svih krajeva Hrvatske, prije svega ruralnih. „Ovo je izvrsno mjesto za boravak tzv. turističkih nomada , tj. svih oni koji vole aktivan odmor u prirodi. Bogatstvo ovog kraja i Šibensko-kninske županije zasigurno je jedan od prioriteta i za novo razdoblje financiranja Europske unije 2021-2027”, rekla je ministrica Tramišak.

 

Drniški gradonačelnik Josip Begonja ističe pak kako će se ovim projektom otvoriti nova radna mjesta, potaknuti gospodarska aktivnost lokalnog stanovništva, ali i privući veći broj posjetitelja. „Od pedesetak ležajeva prije desetak godina, danas je na drniškom području oko 700 ležajeva što budi nadu da bi ljudi ovdje u budućnosti mogli živjeti od ruralnog turizma”, istaknuo je Begonja.

Na svečanosti u Bogatiću Miljevačkom bili su i župan Goran Pauk te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric.

 

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.