Hrvatski radio

Radio Knin

17:32 / 10.06.2022.

Autor: Radio Knin

Otvoren Veteranski centar u Šibeniku

Veteranski centar

Veteranski centar

Foto: scokaric / HRT

U Šibeniku je svečano otvoren prvi Veteranski centar u Republici Hrvatskoj. Riječ je o jednom od strateških projekata Ministarstva hrvatskih branitelja čiji je cilj poboljšanje sustava skrbi za braniteljsku populaciju. Do kraja godine predviđen je završetak izgradnje centara u Daruvaru, Petrinji i Sinju.

Za uspostavu Veteranskih centara osigurano je 340 milijuna kuna, a 85% tog iznosa je iz europskog Fonda za regionalni razvoj. U šibenski Veteranski centar uložena su 84 milijuna kuna. On bi trebao postati dio većeg projekta. Šibenik, naime, stvara zdravstveno-socijalni centar koji bi trebao uključiti i Centar za mlade, koji je već u realizaciji, te Centar za upravljanje klimatskim promjenama, najavio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić:

Gradonačelnik Željko Burić

Izgradnja objekta završena je šest mjeseci prije roka, a usluge već koristi tridesetak branitelja. Velika je dobit i lokalne zajednice, naglasio je ravnatelj Goran Pauk:

Ravnatelj Goran Pauk

Veteranski centri najbolje simboliziraju viziju rada ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković te dodao da je njihova izgradnja osigurana sredstvima iz europskih fondova, i to kroz načelo europske solidarnosti:

Premijer Andrej Plenković

Branitelji se i danas suočavaju s brojnih problemima, a cilj je ovog projekta olakšati im dostupnost mreže skrbi te im omogućiti kvalitetne sadržaje. Sva četiri centra moći će godišnje primiti oko dvanaest tisuća korisnika. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je da će i preostala tri Centra uskoro biti izgrađena:

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.