Hrvatski radio

Radio Knin

Otvoreno pismo

17.06.2015.

11:31

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koordinacija braniteljskih udruga Grada Knina uputila je otvoreno pismo Đuri Glogoškom i Josipu Klemmu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

OTVORENO PISMO
ĐURI GLOGOŠKOM I JOSIPU KLEMMU

Ministarstvo branitelja skupa s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo u lipnju, 2012 g. pokrenulo je znanstveno-istraživački projekt „ Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata „, koji je pokazao da je od 1998 g. do danas umrlo preko 37.000 hrvatskih branitelja, prosječne životne dobi 50,9 godina, najčešći uzrok smrti su novotvorine ( tumori ). Ministarstvo je na početku provedbe projekta obećalo da će nakon završetka projekta i dobivenih rezultata predložiti konkretne mjere za poboljšanje zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja, preventivni pristup braniteljskoj populaciji kroz sustav sistematskih pregleda, promoviranja ciljanih pretraga i ciljani probir za bolesti s najvećom smrtnošću. Na naše opetovane upite je li projekt završen, Ministarstvo odgovara da još nije, iako je prošlo tri godine od početka projekta. Smatramo da Ministarstvo odugovlači sa završetkom projekta kako bi izbjeglo provođenje konkretnih mjera za poboljšanje zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja.
Molimo vas da na prvom slijedećem sastanku s predsjednikom Vlade RH, istog upoznate s ovakvim ponašanjem Ministarstva i ministra, i odugovlačenja s završetkom projekta i provođenja konkretnih mjera za poboljšanje zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja.
Žalosno je da u državi koju su utemeljili i obranili hrvatski branitelji mogu očekivati prosječnu životnu dob od 50,9 godina, manju i od prosječne životne dobi najsiromašnije zemlje svijeta Mozambika, gdje ona iznosi 52,5 godina. Još je porazniji podatak da je od ovih 37000 umrlih hrvatskih branitelja , skoro 3000 počinilo suicid.
Postojeća zdravstvena skrb ne zadovoljava specifične potrebe hrvatskih branitelja, što pokazuje velika smrtnost i nizak prosječni životni vijek.
Pretvaranje postojećih bolnica u Zaboku i Kninu u veteranske bolnice, pokazalo se samo igrokazom Ministarstva branitelja i Ministarstva zdravlja, u kojem su sudjelovali ministri postavljanjem ploča na navedene bolnice, ne uradivši ništa na unutarnjem opremanju i prilagođavanju specifičnim zdravstvenim problemima hrvatskih branitelja.
Ista je situacija i s postavljanjem ploče na Domu veterana u Lipiku, koji i dan danas, nakon sedam mjeseci , zjapi neuređen i prazan.
Na prvom vašem sastanku s predsjednikom Vlade RH, g. Milanović je izjavio „ Nadam se da vjerujete da ćemo vam pomoći „ i sad je prilika da pomogne hrvatskim braniteljima u ovom konkretnom slučaju, kako nam hrvatski branitelji ne bi umirali s prosječno 50,9 godina. Upoznajte predsjednika Vlade da nam hrvatski branitelji umiru s prosječno 50,9 godina starosti, a medicinska struka kaže da ne bi trebali, samo da postoji političke volje da im se pomogne, a znanja da se to učini, želje i ljudi koji su to spremni raditi ima dovoljno.
Pomognimo živim hrvatskim braniteljima, svaki dan je dragocjen, pokušajmo spasiti bar jednog hrvatskog branitelja od prerane smrti.
PREDSJEDAVAJUĆI RADNOG
PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE Tomislav Čolak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.