Hrvatski radio

Radio Knin

Otvoreno pismo hrvatskoj političkoj i upravljačkoj eliti

17.01.2017.

07:00

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu proslave 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, podružnica udruge Prvi hrvatski redarstvenik Šibensko-kninske županije, uputila je otvoreno pismo. Prenosimo ga u cijelosti:

"Jučer smo obilježili 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i čitav dan na malim ekranima u prvim redovima mogli smo gledati vaša zadovoljna i nasmiješena lica kako dajete razne izjave povodom obilježavanja obljetnice. Na početku svih vaših izjava mogli smo stalno čuti isti refren o velikoj i posebnoj zahvalnosti koju dugujemo hrvatskim braniteljima, zahvaljujući kojima se ostvario tisućljetni san hrvatskog naroda, kako bez hrvatskih branitelja ne bi bilo Hrvatske i kako puno dugujemo njihovoj žrtvi, a posebno onima koji su položili svoj život u obrani Domovine. Pljuštala su i obećanja kako ćete stvoriti zemlju kakvu su sanjali hrvatski branitelji. To slušamo i svih prošlih godina, prilikom svakog obilježavanja bilo koje obljetnice vezane uz hrvatski domovinski rat ili državni blagdan. Iako se slažemo sa svime onime što tom prilikom govorite o hrvatskim braniteljima, stalno ponavljajući iste hvalospjeve o hrvatskim braniteljima a ne čineći ništa u tom pravcu, vaše riječi dobivaju drugačiji kontekst kada ih usporedimo sa stvarnim stanjem i položajem hrvatskih branitelja u hrvatskom društvu. Vaše riječi tada počinju postajati licemjerne, pogotovo kada svake godine stalno iz vaših usta čujemo „ stvorit ćemo zemlju kakvu su sanjali hrvatski branitelji „, a ono sve lošije, ne samo za hrvatske branitelje, nego za cjelokupnu populaciju.

Znate li kako žive i kakvo je današnje stanje kod braniteljske populacije ?
Svaki drugi dan se ubije jedan hrvatski branitelj ! Svaki dan umre najmanje deset hrvatskih branitelja ! I što je najstrašnije u tom braniteljskom mortalitetu prosječna doživljena životna dob umrlih hrvatskih branitelja je 50,9 godina života ! Točno 25 godina manje od ostale populacije u RH ( taman koliko godina ima međunarodno priznata RH ) !
35.000 hrvatskih branitelja je nezaposleno i na rubu egzistencije, od kojih mnogi u ovo zimsko doba nemaju novca ni za nabaviti drva za ogrjev. Tisuće hrvatskih branitelja rade, a za svoj rad ne primaju plaću, dijeleći sudbinu ostalih radnika bez plaće u RH. Najveći broj hrvatskih branitelja je u radnom odnosu, od koji mnogi nemaju pristojnu plaću za život, pa posao moraju potražiti u inozemstvu, kao i mnogi nezaposleni hrvatski branitelji. Takvo je stanje braniteljske populacije u RH, populacije koja s ostalom populacijom dijeli istu sudbinu življenja u državi kojom vi upravljate.
Hrvatski branitelji nisu sanjali ovakvu državu, pogotovo ne državu u kojoj će umirati s prosječno doživljenih 50,9 godina života. Sanjali su drugačiju državu i još se nadaju da će je dosanjati, ali teško ako budu umirali s prosječno doživljenih 50,9 godina života.
Ipak i danas su spremni ponovo stati na branik Domovine ako bude potrebno i ispuniti svoju dužnost prema Domovini, kao što su uradili i devedesetih godina prošlog stoljeća.
To isto tražimo i od vas, ispunite svoju dužnost prema Domovini , i stvorite od RH zemlju kakvu su sanjali hrvatski branitelji, time ćete se najviše odužiti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, te stvoriti pretpostavke da i još živi hrvatski branitelji budu zadovoljni i omogućite im doživljenje barem prosječne doživljene životne dobi u RH. Ukratko, s riječi pređite na djela i opravdajte žrtvu onih koji su dali svoje živote kako bi vi danas mogli upravljati slobodnom, neovisnom i međunarodno priznatom RH."

PREDSJEDNIK PODRUŽNICE Tomislav Čolak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.