Hrvatski radio

Radio Knin

Otvoreno pismo predsjednicima!

28.06.2017.

09:23

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijska podružnica udruge Prvi hrvatski redarstvenik pozvala je najviši državni vrh da u ovogodišnjem protokolu obilježavanja 5. kolovoza, u prvom planu budu živi heroji hrvatskog Domovinskog rata.

Otvoreno pismo poslano je predsjednicima Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH. Prenosimo ga u cijelosti:

5. kolovoza 2017. obilježit ćemo 22. obljetnicu vojnoredarstvene akcije Oluja i oslobađanja Republike Hrvatske. Tog dana u Kninu svečano će se obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja. Svake godine osniva se Odbor za središnje obilježavanje 5. kolovoza, u kojem glavnu riječ imaju predstavnici vaših protokola, koji tog dana u Kninu nastoje, i uspijevaju, dati središnje mjesto vama, obnašateljima najviših političkih funkcija u Republici Hrvatskoj. Posredno uz vas nastoje se naći, i uspijevaju, i ostali političari od lokalne do državne razine.

Kao takvi, tog dana, zauzimate središnje mjesto proslave i sve je podređeno vama ( i ostalim političarima ). Smatramo da tako ne bi trebalo biti i svake godine se trudimo kako bi to promijenili, i to u korist onih koji su najzaslužniji , a to su hrvatski branitelji, ne samo poginuli i umrli, nego još živi heroji hrvatskog Domovinskog rata. To je njihov dan i oni trebaju biti u prvom planu tog dana, a ne negdje u podnožju kninske tvrđave. Svake godine 5. kolovoza slavimo Dan pobjede, a pobjednici su još tu među nama. Slavimo Dan domovinske zahvalnosti, a oni kojima trebamo zahvaliti, još su tu među nama. Slavimo Dan hrvatskih branitelja, a hrvatski branitelji su još tu među nama. Omogućimo im bar tog dana da budu u prvom planu i da sve bude podređeno njima. Zaslužili su to.

Zajednički trebamo odati počast i sjetiti se onih koji su položili život za Domovinu, i onih 54.000 koji su umrli nakon završetka hrvatskog Domovinskog rata ( s prosječno doživljenih 50,9 godina života ), ali svakako moramo odati počast i onim herojima hrvatskog Domovinskog rata koji su tu još među nama, i barem im tog dana ustupiti prvo mjesto, jer da nije njih ne bi mogli ni slaviti 5. kolovoz.

Pozivamo Ministarstvo hrvatskih branitelja da se aktivnije uključi u obilježavanje obljetnice Oluje ( ne samo dijeljenjem prigodnih majica ), već da preuzme vodeću ulogu u osmišljavanju događanja tog dana u Kninu, jer se središnja proslava obilježava u Kninu i Knin je tog dana u fokusu hrvatskog naroda. Pozivamo predsjednicu RH, predsjednika Sabora RH i predsjednika Vlade RH da omoguće Ministarstvu hrvatskih branitelja vodeću ulogu u osmišljavanju obilježavanja 22. obljetnice Oluje u Kninu, a ne da Ministarstvo bude podređeno njihovim protokolima. Ministarstvo je i osnovano kako bi ne samo skrbilo o hrvatskim braniteljima i stradalnicima, nego da u hrvatskom društvu institucionalno omogući hrvatskim braniteljima ono mjesto koje im i pripada, a posebno 5. kolovoza, dana koji je postao simbol pobjede hrvatskog vojnika, i kada se svake godine na taj dan oživljava domoljublje, nacionalni ponos i zajedništvo koje je krasilo Hrvatsku tijekom hrvatskog Domovinskog rata kada su hrvatski branitelji uvijek bili u prvom planu na prvoj crti bojišnice.

Omogućimo gospođo i gospodo predsjednici hrvatskim braniteljima tog dana u Kninu ono mjesto koje im i pripada, a koje su i imali kada je bilo najteže, i kada se neki drugi, kao danas, nisu gurali na prva mjesta.

PREDSJEDNIK PODRUŽNICE Tomislav Čolak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.