Hrvatski radio

Radio Knin

Otvoreno pismo saborskom Odboru za ratne veterane

22.03.2016.

08:52

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koordinacija braniteljskih udruga Grada Knina i udruga Žene u Domovinskom ratu - Zadar, podsjećaju na prijedlog da se 2016. proglasi Godinom hrvatskih branitelja. Otvoreno pismo naslovili su na predsjednika Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora, Miodraga Demu.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

 

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU ODBORA ZA RATNE VETERANE HRVATSKOG SABORA

Poštovani gospodine Demo,

Koordinacija braniteljskih udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina skupa s udrugom „ Žene u Domovinskom ratu – Zadar „ u mjesecu prosincu, 2015. g. uputila je otvoreno pismo predsjednici Republike Hrvatske gđi. Kolindi Grabar – Kiratović u kojemu je predložila i pozvala Predsjednicu da 2016. godinu proglasi Godinom hrvatskih branitelja. Smatramo da su hrvatski branitelji nakon 25 godina samostalne i suverene RH zaslužili da se jedna cijela godina proglasi njihovom godinom, Godinom hrvatskih branitelja. 2016. godine navršava se četvrt stoljeća od nastanka samostalne i suverene RH, četvrt stoljeća od početka aktivne srbočetničke agresije na RH i četvrt stoljeća od najkrvavijih epizoda hrvatske povijesti od Krvavog Uskrsa na Plitvicama do okupacije grada heroja Vukovara, kada su hrvatski branitelji ispisali najsvjetlije stranice hrvatske povijesti.
Zadnjih godina u hrvatskom društvu prisutna je marginalizacija i stigmatizacija hrvatskih branitelja, što je nedopustivo, te je krajnji čas da jednu cijelu godinu posvetimo uspomeni na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje a još živim hrvatskim braniteljima pomognemo kako ne bih činili suicide ili umirali 25 godina ranije od opće populacije.
Predsjednica se uopće nije oglasila niti očitovala na naš poziv da se 2016. godina proglasi Godinom hrvatskih branitelja, te se obraćamo Vama, predsjedniku Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora da pokrenete inicijativu skupa s novim ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom u Hrvatskom saboru, kako bi Hrvatski sabor proglasio 2016. Godinom hrvatskih branitelja.
2016. je već proglašena Godinom Nikole Šubić Zrinskog i sigetskih junaka koji su hrvatskim braniteljima bili uzor i poticaj tijekom hrvatskog domovinskog rata jer su bili simbol hrabrosti i junaštva hrvatskog naroda. S Nikolom Šubić Zrinski i sigetskim junacima hrvatski branitelji dijele iste vrijednosti kao što su sloboda, domoljublje, hrabrost i spremnost na žrtvovanje vlastitog života. Zato bi hrvatskim braniteljima bila čast da se cijele 2016. godine hrvatski narod pored junaštva hrvatskih branitelja u hrvatskom domovinskom ratu sjeća i junaštva hrvatskih branitelja u obrani Sigeta. Bez junaštva sigetskih branitelja teško bi bilo i junaštva hrvatskih branitelja u hrvatskom domovinskom ratu.
Zato, gospodine Demo, skupa s gospodinom Medvedom, odmah pokrenite inicijativu i Hrvatskom saboru predložite da 2016. proglasi Godinom hrvatskih branitelja, kako bi promijenili paradigmu o hrvatskom domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, te vratili ponos u srca i osmijeh na lice hrvatskom branitelju, već na obilježavanju 25. obljetnice Krvavog Uskrsa na Plitvicama i pogibije Prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

PREDSJEDAVAJUĆI RADNOG
PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE

Tomislav Čolak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.