Hrvatski radio

Radio Knin

Otvoreno Reciklažno dvorište u Kninu

21.10.2019.

16:18

Autor: Nives Hladnić

Otvoreno Reciklažno dvorište u Kninu

Otvoreno Reciklažno dvorište u Kninu

Foto: - / -

Na lokaciji pokraj Kninjanke, na adresi Sinjska cesta 2b, građani mogu besplatno odlagati 43 vrste opasnog i neopasnog otpada. Projekt je vrijedan oko 2 milijuna i 800 tisuća kuna, a sa skoro milijun i 700 tisuća financiran je bespovratnim sredstvima Europske unije.

Reciklažno dvorište važna je karika u lancu gospodarenja otpadom. Pune ga građani, a prazne ovlašteni sakupljači, po pozivu.
A Kninjani od danas mogu besplatno odlagati 43 vrste otpada – od papira, plastike, metala, stakla, guma, do ulja, masti, kiselina i slično.

Direktorica Čistoće i zelenila Ivana Jelić najavila je i skoro dobivanje dozvole za rad odlagališta Male Promine, vrijedne oko 15 milijuna kuna. Time bi se, uz reciklažno dvorište, zelene otoke i zaključane spremnike, na kninskom području sustav gospodarenja otpadom zaokružio. Barem što se tiče infrastrukture.
A sve ide prema prvom i najvažnijem cilju - smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištima, kazao je uoči otvaranja Reciklažnog dvorišta Dimitrije Dujmović iz Ekološke udruge Krka, koja je bila zadužena za informativno-obrazovne aktivnosti projekta

Mi smo jedina jedinica lokalne samouprave koja ima potpuno riješeno zbrinjavanje otpada u ovom trenutku, istaknuo je gradonačelnik Marko Jelić

I župan Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo što je županijskom sustavu gospodarenja otpadom dodano i kninsko reciklažno dvorište

1,1 kg otpada po stanovniku dnevni je prosjek u Republici Hrvatskoj.
Statistički, svaki stanovnik Šibensko-kninske županije godišnje baci 514 kg otpada.
Svi ga proizvodimo, pa bi se trebali i pobrinuti za njega! 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.