Hrvatski radio

Radio Knin

Planinar preminuo na Dinari

05.06.2015.

10:14

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šibenski spašavatelji su u izuzetno teškim vremenskim uvjetima s najvišeg vrha Dinare spustili tijelo preminulog planinara.

Sinoć, 4.lipnja.2015. nešto prije 19:30 h, HGSS Stanici Šibenik stigao je poziv o smrtnom slučaju planinara na Dinari. Nesretni se planinar, član Planinarskog kluba "Junac" iz Zagreba, sa svojim klupskim kolegom penjao na najviši vrh Dinare - Sinjal, gjde se odjednom se srušio i prestao disati. Odmah je upućen poziv prema obavještajnom centru i šibenski spašavatelji  krenuli su u akciju.

Budući da se spuštao mrak i vjetar pojačavao snagu istog trena krenulo se akciju izvlačenje planinara koji je ostao uz svog prenimulog prijatelja. Zahvaljujući iskustvu drugi planinar je našao zavjetrinu i dobro se utoplio do dolaska spašavatelja. Radilo se o teško pristupačnom području za terensko vozilo te je trebalo dosta hoda do mjesta nesreće gdje su spašavatelji stigli u 23:45 sata.  Za to vrijeme drugi tim spašavatelja pristupio je izvlačenju tijela sa mariner nosiljkom.

Treći tim spašavatelja je zbog nedostatka terenskog prijevoza bio rezerva i kordinirao akcijom sa mjesta podno Dinare znanom kao " Markov grob". Nakon vrlo  zahtjevnog izvlačenja tijelo je predano mrtvozorniku u 5:10 sati te se povratkom u Šibenik u 6:30 sati vrijedni spašavatelji se vraćaju dnevnim obvezama.

 Ukupno je u akciji sudjelovao 21 spašavatelj u izuzetno vjetrovitim vremenskim prilikama.

 

izvor: HGSS

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

8 dana

Zamućenje vode

Čaša vode