Hrvatski radio

Radio Knin

12:35 / 16.12.2013.

Autor: Lidija Grubišić

Počela akcija "Mir i dobro"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Traje od 16.prosinca do 8. siječnja 2014.

Eksplozivne naprave, petarde  i ostala rasprskavajuća sredstva, postali su, nažalost, neizostavan dio predblagdanskog raspoloženja. Kako bi spriječili njihovu zlouporabu, a prije svega ozljeđivanje djece i odraslih, MUP još od 1993. godine provodi akciju "Mir i dobro". Točno se zna kad se i koja vrsta pirotehničkih sredstava smije koristiti, pa se tako pirotehnika prvog razreda , u koju primjerice spadaju bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, bomboni, žabice i slično, može prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina . Pirotehnička sredstva drugog i trećeg  razreda mogu se koristiti samo od 15. prosinca do 1. siječnja, a prodavati se smiju samo punoljetnim osobama i to u prodavaonicama oružja i streljiva ili pak onima koje imaju odobrenje za prodaju .

U posljednjih pet godina na području Šibensko-kninske županije ozlijeđeno je 9 osoba, od kojih voje djece i dvoje maloljetnika, a tri su osobe teže ozlijeđene.

Prošle je godine, tijekom akcije,  šibensko-kninska policija zaplijenila 143 komada petardi, od čega 111 u gradu Kninu. Zbog neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava u Kninu je prijavljena jedna pravna osoba i njezin zaposlenik. Inače , propisane kazne za ovu vrstu prekršaja su ,za  fizičke osobe od tisuću do pet tisuća kuna, dok za pravne od dvadeset do četrdeset tisuća kuna.  

Akcija "Mir i dobro" traje od 16. prosinca do 8. siječnja 2014.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.