Hrvatski radio

Radio Knin

Počela Konferencija Dinara back to life

21.03.2023.

17:10

Autor: Radio Knin

Dinara back to life

Dinara back to life

Foto: scokaric / HRT

Počela je četverodnevna Međunarodna konferencija projekta Dinara back to life, vrijednog milijun i tristo tisuća eura. Provodi se od 2020., a cilj je obnoviti pašnjake na dinarskom području.

Projektom Dinara back to life postavljeni su preduvjeti za revitalizaciju ovog područja, istaknuto je na Međunarodnoj konferenciji koja je počela danas u Sinju, a okupila je sve partnere na projektu; Udrugu Biom, LAG Cetinska krajina, Hrvatske šume i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

Udruga Biom je vodeći partner i idejni začetnik projekta kojemu je primarni cilj obnavljanje pašnjaka. Temeljni su problemi zarastanje pašnjaka i gubitak biološke raznolikosti, neusklađenost načina korištenja i upravljanja područjem te nedostatak komunikacije i zajedničkog pristupa rješavanju problema. 

Hrvatske šume upravljaju s 80 % područja na kojem se provodi projekt, a od 19. veljače 2021. godine Dinara je pod zaštitom Parka prirode. No, i dalje su neusklađeni brojni zakoni koji su otežavali provođenje projektnih aktivnosti, no pomogla je europska regulativa pa je učinkovitost bila veća. Stoga je, kao i u mnogim drugim okolnostima u Hrvatskoj, ističe Ivan Budinski iz Udruge Bio, bila potrebna iznimna upornost:

Ivan Budinski, Udruga Biom

Od proglašenja Parkom prirode, ništa se nije promijenilo. Neusklađeni zakonski okviri, demografska pustoš, zarasli i neodržavani pašnjaci zatečeno su stanje, no pomaka u sklopu projekta Dinara back to life ipak ima. U petak će svi sudionici obići rezultate projektnih aktivnosti na terenu. Do tada Konferencija se nastavlja u prostorijama Muzeja alke u Sinju.

Galerija
Dinara back to life, Foto: scokaric/HRT
Dinara back to life, Foto: scokaric/HRTDinara back to life, Foto: scokaric/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.