Hrvatski radio

Radio Knin

Počeli istražni radovi za izradu plana sanacije lagune

11.09.2020.

14:30

Autor: Nives Hladnić

Počeli istražni radovi za izradu plana sanacije lagune

Počeli istražni radovi za izradu plana sanacije lagune

Foto: - / -

Trenutačno su na terenu bušilice koje će obaviti uzorkovanje tla. Kasnije će se uzorkovati voda i mulj. Nakon što se utvrdi kakvo je stvarno onečišćenje, moći će se procijeniti koja bi metoda sanacije bila najprikladnija.

"Ovo je tek početak istražnih radova i prve rezultate ne možemo očekivati za manje od dva mjeseca", rekao je Srđan Dumanić, voditelj Službe za zaštitu voda u Hrvatskim vodama.

Poslušajte!

Industrijska laguna u Kninu jedna je od poznatijih crnih ekoloških točaka Hrvatske, pa i Europe, koja desetljećima prijeti zdravlju građana i rijekama Orašnici i Krki.

Lani su rezultati stručne analize pokazali da je ovakvo stanje neodrživo, pa su se krajem godine svi dionici pokrenuli i potpisali Sporazum o sufinanciranju programa sanacije lagune.

Laguna je, podsjetimo, dio starog sustava tehnološke kanalizacije Tvornice vijaka. Više se ne koristi u proizvodnom procesu, ali se za obilnih kiša masni i otrovni sadržaj prelijeva u obližnju komunalnu lagunu, pa u rijeku Orašnicu, prvu pritoku Krke. 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.