Hrvatski radio

Radio Knin

Počinje MUP-ova akcija "Mir i dobro"

15.12.2015.

11:52

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Akcija se provodi od 15. prosinca do 8. siječnja. Cilj je spriječiti nedozvoljenu prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava, a samim tim i spriječiti stradavanja osoba, naročito djece, kao i nastanak šteta na imovini.

Najavljujući akciju, policija kao i do sada, u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme posebno apelira na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno inprovizirajućih sredstava kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice. 

"Poučeni dosadašnjim iskustvom, želimo upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su bili uzrokom ozljeđivanja, a što potvrđuju naši statistički pokazatelji i za proteklu godinu kada je na našem području u ovo vrijeme, zbog nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu ozlijeđeno troje djece, od kojih je jedno teže, a dvoje lakše ozlijeđeno", navodi PU ŠK. 

Policija poziva građane da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a tim i smanjenja mogućnosti ozljeđivanja, a posebno djece, o svim uočenim nepravilnostima obavijeste najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192.

 

PU ŠK u priopćenju podsjeća: "Obzirom na gornje, upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe i propisan način prometa pirotehničkih sredstava za zabavu, sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, koji, između ostaloga propisuje da se pirotehnička sredstva razreda I. mogu prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima.
Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Prema odredbama navedenog Zakona pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama male petarde i drugi slični proizvodi.
Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi, dok pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

Bitno je za napomenuti da je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. 

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Napominjemo da će tijekom ove akcije policijski službenici ove Policijske uprave kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta, na području naše Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će se nadležnom Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog ili prekršajni nalog.
Propisane kazne za ovu vrstu prekršaja su za fizičke osobe od 1 000-5 000 kuna, a za prave osobe od 20 000-40 000 kuna."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.