Hrvatski radio

Radio Knin

Podjela crvenih beretki u povodu 30 godina 4. gardijske brigade

28.04.2021.

15:24

Autor: Nives Hladnić

Podjela crvenih beretki u povodu 30 godina 4. gardijske brigade

Podjela crvenih beretki u povodu 30 godina 4. gardijske brigade

Foto: - / -

Svečanost je održana u kninskoj vojarni koja nosi ime 4. gardijske brigade "Pauka". 53-oje mladih pripadnika Mehanizirane bojne Pauci dobilo je crvene beretke i dalo svečanu prisegu.

Mladi Pauci prisegnuli su poginulim vitezovima, kojih je pod znakom 4. brigade palo 196, a 4 se još vode kao nestali.
Živite riječi prisege i volite Domovinu, poručio im je vrhovni zapovjednik i predsjednik Republike Zoran Milanović. Samo tako moći ćemo postati ono što su ljudi koji su se žrtvovali od 91. do 95. htjeli

Ministar obrane Mario Banožić prisjetio se časnog i pobjedničkog ratnog puta pripadnika legendarne 4. brigade i čestitao njihovih nasljednicima

Budite hrabri, budite ambiciozni, neka vam crvena beretka bude poticaj, poručio je mladim Paucima načelnik glavnog stožera admiral Robert Hranj.

Među 53-oje novih pripadnika, 10 je žena. U bojnoj ih je 27 posto.

Poručnica Branka Jerković učit će od iskusnih ratnika. Još uvijek u sustavu, nadnarednik Radovil Vekić u brigadu je pristupio na današnji dan prije 30 godina. Tada su, kaže, bili nenaoružani, imali su samo srce.

Svečanost je završena legendarnim povikom generala Andrije Matijaša Pauka, po kojem je brigada nakon njegove pogibije nazvana Pauci.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.