Hrvatski radio

Radio Knin

13:22 / 19.07.2019.

Autor: Dragan Gligora

Polaznici Ljetne škole Domovina posjetili Knin

Polaznici Ljetne škole Domovina posjetili Knin

Polaznici Ljetne škole Domovina posjetili Knin

Foto: - / -

Na putovanju po Hrvatskoj sudjeluje 33 mladih potomaka Hrvata iz dijaspore, na kojem upoznaju zemlju svojih predaka, njene prirodne ljepote, kulturu, povijest i običaje. Ovo putovanje traje16 dana i odvija se u sklopu Ljetne škole Domovina. Protekla dva dana posjetili su i Knin.

Voditeljica ovog projekta, Croatiana Orešković, savjetnica za pitanja hrvatskog iseljeništva, kaže kako ovo nije obična ekskurzija, već se provodi s određenim ciljevima, među kojima ističe upoznavanje Hrvatske, učenje jezika i izbjegavanje asimilacije.

Studentica Ivana Vujeva dolazi iz Toronta. Iako je i prije posjećivala Hrvatsku, ovaj put mogla je bolje upoznati neke krajeve i uživati u njihovim ljepotama. U Kninu joj se posebno svidjela tvrđava. Ivana u Parizu priprema magisterij, a na pitanje bi li htjela živjeti u Hrvatskoj kaže kako u to nije sigurna, ali da svakako želi svojim znanjem i vještinama pomoći zemlji svojih predaka kada jednoga dana bude imala mogućnosti za to.

Mladi znanstvenik Tomislav Tabak dolazi iz Australije. On kaže da razlika između Australije i Hrvatske ipak nije toliko velika, kao što se govori. Brojni Hrvati u Australiji njeguju običaje iz domovine predaka, a zanimljivo je da nerijetko zaigraju i picigin. I Tomislava je u Kninu posebno oduševio pogled s tvrđave, kao i ljepota i veličina ove povijesne utvrde.

Za vrijeme boravka u Kninu ministar obrane Damir Krstičević održao je polaznicima škole predavanje o Domovinskom ratu. Svjedočenje o pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci na Kninskoj tvrđavi, rekao je Krstičević, budi poseban osjećaj ponosa na slavne dane, a naša je obveza prenositi istinu o Domovinskom ratu.

Voditeljica Croatiana Orešković kaže kako sudionici škole uživaju u ovom jedinstvenom putovanju, ali i uče o baštini, upoznaju se sa sadašnjom situacijom i perspektivama Hrvatske. Smatra da se već sada može reći kako je ovaj projekt toliko uspješan da će se sigurno nastaviti i idućih godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.