Hrvatski radio

Radio Knin

11:03 / 28.02.2017.

Autor: Nives Hladnić

Porezna uprava: Plaće ne isplaćuju 3423 poslodavca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na tzv. "listi srama" Porezne uprave iz Knina je 8 pravnih i 6 fizičkih osoba, plaće nisu isplatili 47-orici radnika. U Hrvatskoj plaće ne isplaćuju ukupno 3423 poslodavca, koji zapošljavaju 10.670 radnika. Popis je dostupan na adresi www.porezna-uprava.hr

Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, pokazuje da plaće ne isplaćuje 2965 pravnih osoba s 9463 zaposlena te 458 fizičkih osoba s 1207 radnika. Ti su podaci formirani na temelju dostavljenih obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće, i to za obračunsko razdoblje od siječnja do prosinca 2016. (kriterij tri mjeseca uzastopno i kriterij tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci), objašnjavaju iz Porezne uprave koja je najnoviji popis objavila na svojim mrežnim stranicama.

Ističe se da popis ne sadržava podatke o poreznim obveznicima koji nisu dostavili obrazac JOPPD, kao ni o onima koji su prikazali neisplatu plaće, ali ne tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od posljednjih šest mjeseci za 2015. Također, na popisu nisu poslodavci koji su prikazali isplate plaća u tekućoj godini, iskazanih na obrascu JOPPD, ali nisu isplatili plaće za razdoblja prije 1. siječnja 2014., i to iz razloga što za razdoblja prije uvođenja obrasca JOPPD Porezna uprava nema analitičkih podataka o isplati plaće, već ima samo podatke o obvezama javnih davanja po osnovi plaće. Popis ne sadržava podatke o poreznim obveznicima koji nisu isplatili plaće, ali su prikazali isplatu plaće te su se zadužili za javna davanja kao da su isplatili plaću. 

Porezna uprava ujedno poziva sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac nije na objavljenom popisu, da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49.

Objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće omogućena je Zakonom o porezu na dohodak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.