Hrvatski radio

Radio Knin

Požari bukte i na velikoj hladnoći

11.01.2017.

11:26

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Usprkos izrazito niskim temperaturama na području Šibensko-kninske županije jučer i noćas izbilo je 14 požara, a od početka godine ukupno 64. Zahvaljujući brzim intervencijama vatrogasaca vatra nije zahvatila veća područja, niti je ugrozila stambene objekte.

Svi požari jutros su ugašeni, a najteže je bilo sinoć na prostoru nacionalnog parka Krka, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Davor Dukić.

Duže sušno razdoblje, jaka bura i neodgovorno paljenje korova najčešći su uzrok požara na ovim područjima. Vatra se k tome rasplamsa u poslijepodnevnim satima ili navečer, što dodatno otežava gašenje, kaže Dukić.

Vedran Runjić iz Hrvatske vatrogasne zajednice posebno upozorava na opasnost paljenja vatre na otvorenom prostoru, čega se jedan dio stanovništva, usprkos stalnim upozorenjima, ipak ne pridržava.

Vatrogasci isto tako upozoravaju građane kako posebno trebaju pripaziti na ispravnost dimnjaka i peći na kruta goriva, a ložišta ne smiju ostavljati bez nadzora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.