Hrvatski radio

Radio Knin

Predavanja o "pregledu koji život znači"

30.06.2017.

13:02

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer je u organizaciji Lige protiv raka grada Knina održano predavanje na temu “Pregled koji život znači”, a čiji je cilj bio: upoznavanje građana s načinom prepoznavanja simptoma raka, pregledima i načinu liječenja.

 O raku debelog crijeva govorila dr. Kristina Bitunjac, o raku usne šupljine dr. Luka Lubina, a o raku dojke dr. Marija Jaramaz. 

Rak debelog crijeva, svuda je u porastu, a posebno u našoj županiji, i javlja se u sve mlađih osoba, rekla je u svom izlaganju doktorica Kristina Bitunjac. Nakon iscrpnog predavanja o karcinomu debelog crijeva doktorica Bitunjac istaknula je kako je najbolji način liječenja rano otkrivanje i prevencija.

Stomatolog Luka Lubina govorio je o oralnom karcinomu, koji ima jako visoku stopu smrtnosti, pri čemu je naglasio kako svatko može i sam obaviti kratak pregled usne šupljine.

Doktorica Marija Jaramaz govorila je o najčešćšem raku kod žena, a to je rak dojke. Od ovog oblika raka u Hrvatskoj umire godišnje 800 žena. Jaramaz je zato istaknula kako je u otkrivanju raka vrlo važan samopregled, a najvažnija u otkrivanju karcinoma dojke svakako je mamografija.

Predavanja nazvana "Pregled koji život znači" organizirala je Liga za borbu protiv raka grada Knina, a sama izlaganja bila su ne samo znalačka i stručna, već vrlo jasna, pregledna, zanimljiva i naravno, korisna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.