Hrvatski radio

Radio Knin

Predsjednica Republike u Kninu

13.07.2015.

15:47

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tri su tjedna ostala do proslave 20-te obljetnice Oluje. U Kninu se užurbano završavaju radovi na glavnim gradilištima. Crkva, Muzej Domovinskog rata, prometnice, pročelja, sve to trebalo bi biti gotovo do početka kolovoza. Danas je u gradu bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović

Na Kninskoj tvrđavi s Predsjednicom su se sastali hrvatski branitelji i predstavnici lokalne vlasti. Pripreme za obilježavanje velikog hrvatskog blagdana teku prema planu, ocijenila je Kolinda Grabar Kitarović i naglasila kako će proslava pokazati lice današnje tolerantne Hrvatske. Na tome sastanku bili su i predstavnici srpske manjine koji će sudjelovati u proslavi Oluje.

Zadovoljstvo ovakvim tijekom organizacije iskazali su hrvatski branitelji iz Knina. Predsjedavajući koordinacije Tomislav Čolak ističe kako je ovo prvi put u 20 godina kako se s njima sastaje predsjednica države. Obećala je da će se branitelji postrojiti na Tvrđavi i tako pratiti podizanje zastave. Nakon toga će im se predsjednica obratiti.

U Kninu se očekuje barem 100 tisuća ljudi, zbog čega je zatražena logistička potpora Hrvatska vojske, no za sada nema pozitivnog odgovora, kaže gradonačelnica Josipa Rimac. Ona nije u Nacionalnom odboru za pripremu proslave, zbog čega je bilo i prozivanja, ali vjeruje da će se sve nesuglasice izgladiti. Uređujemo svoje dvorište, ističe, očekujemo i pomoć Nacionalnog odbora. 

Ako je suditi prema svim dosadašnjim najavama, jubilarnu 20-tu obljetnicu Oluje obilježit će zajedništvo i dostojanstvo, te zahvala svima koji su omogućili hrvatsku slobodu. Knin će biti spreman, sva gradilišta, barem privremeno, zatvorena, a tri glavna projekta gotova – a to su Gospina crkva, Mezej Domovinskog rata i spomenik prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.