Hrvatski radio

Radio Knin

Predstava pod zvijezdama

20.07.2022.

15:05

Autor: HRT

Predstava na tvrđavi

Predstava na tvrđavi

Foto: Dragan Gligora / HRT

U sklopu Kninskog ljeta sinoć je na tvrđavi odigrana predstava kazališta Moruzgva: "Jel' tako Zorane?", temeljena na priči Tanje Mravak, u režiji Tamare Damjanović. Zanimljiva i uvijek duhovita tematika vezana uz Dalmatinsku zagoru, kao i poznati glumci - Ecija Ojdanić i Vedran Mlikota - privukli su na tvrđavu brojnu publiku.

Jel' tako Zorane?

Jel' tako Zorane?

Foto: Dragan Gligora / HRT

U jednoj tipičnoj obitelji iz Dalmatinske zagore slavi se 30. godišnjica braka, ali slavljeničku atmosferu kvari razmaženi sin koji svojom nepodopštinom izaziva ne samo bijes oca, nego potiče svađu među ostalim članovima obitelji. Sve to nastoji ublažiti majka, čiji lik tumači Ecija Ojdanić:

Ecija Ojdanić

Dominantan lik u predstavi svakako je otac obitelji. oko kojega se sve vrti, a tu ulogu dalmatinskog pater familiasa izvrsno je uprizorio Vedran Mlikota:

Vedran Mlikota

Predstava

Predstava

Foto: Dragan Gligora / HRT

Predstava je bila izuzetno dobro posjećena, pa nas je zanimalo kakvi su dojmovi gledatelja:

Publika

Publika

Publika

Foto: Dragan Gligora / HRT

Vječne teme odnosa u obitelji i sukoba generacija u ovom su tekstu oblikovane na šaljiv, humoran, način. Autorica se vješto poigrava s klišejima dalmatinskog mentaliteta, ali, nažalost i sama upada u klišeje, pa su neki likovi, odnosi, dijalozi i prizori, bez obzira na odličnu glumu, površni i nedorečeni. Još je veći problem kada izrone grijesi i traume iz prošlosti, što iziskuje neke dramaturške poteze koji ne pristaju ovom žanru. A kada je priču trebalo privesti kraju i zaokružiti, to je ispalo prilično mlako i neuvjerljivo. No, to nije krivnja glumaca, koji su bili izvrsni. Uz već spomenute, Eciju Ojdanić i Vedrana Mlikotu, odlični su bili i mladi talentirani glumci: Petra Svrtan, Iva Šimić Šakoronja i Paško Vukasović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.