Hrvatski radio

Radio Knin

Predstavljen pilot projekt kninske bolnice i branitelja

03.11.2015.

14:02

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ravnateljica Opće i veteranske bolnice u Kninu dr. Antonela Karačić i predstavnici kninske Koordinacije braniteljskih udruga održali su tiskovnu konferenciju na kojoj je predočen pilot projekt kninske bolnice u svezi prevencije zdravlja hrvatskih branitelja.

Studija ministarstva branitelja o utvrđivanju smrtnosti hrvatskih branitelja pokazala je da je od 1998., od kada se ti podaci prate, pa sve do sada umrlo 40 tisuća pripadnika ove populacije. Prosječna dob umrlih branitelja je samo 50 godina, rekao je na konferenciji za novinare predstavnik kninske Koordinacije braniteljskih udruga Tomislav Čolak i baš zbog toga naglasio važnost preventivnih zdravstvenih pregleda koje veterani mogu obaviti u kninskoj bolnici.

Ravnateljica kninske bolnice dr. Antonela Karačić kaže da je i sama provela interno istraživanje koje pokazuje da je velik broj branitelja koji su njima dolazili na liječenje obolio od kardiovaskularnih, malignih i drugih bolesti, a najveći broj njih umro je u dobi od 50 do 55 godina. Branitelji obično dođu sa simptomima manjih zdravstvenih tegoba, ali se nakon pregleda često utvrdi da se radi o težem oboljenju, kaže doktorica Karačić. Zato i ona poziva veterane da što prije obave preventivni pregled. Uz te i druge oblike zdravstvene skrbi, kaže ravnateljica, bolnica, zajedno s ostalim institucijama, udrugama i pojedincima može pomoći veteranima da im se omogući što bolji život.

Doktorica Karačić pokazala je okupljenima i već uređeni odjel za veterane u kninskoj bolnici. On još nije u punoj funkciji, jer se još čeka inspekcija Ministarstva zdravlja, što bi trebalo uslijediti u skoro vrijeme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.