Hrvatski radio

Radio Knin

Predstavljen poduzetnički inkubator "Kninska bojna"

14.03.2016.

14:57

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga hrvatskih branitelja Kninska bojna, pokreće poduzetnički inkubator. Projekt je odobrilo Ministarstvo branitelja, trajat će dvije godine, a vrijedan je oko 160 tisuća kuna. Ciljna skupina su hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji.

Registrirati posao, zadovoljiti silnu birokraciju, ispitati tržište, poslije još i reklamirati svoj proizvod, tek je dio pripremnih i početnih radnji novih poduzetnika. S obzirom na dugotrajnost toga postupka, mnogi odustanu već kod ideje. Poduzetnički inkubator "Kninska bojna" osniva se upravo kako bi stručni ljudi pomogli budućim poduzetnicima, govori predsjednik istoimene braniteljske Udruge, Ante Slavić:
"Poduzetnik bi trebao doći, izložiti svoju ideju i znati raditi. Sve ostalo, obavio bi jedan član tog Poduzetničkog inkubatora."

Predviđeno trajanje projekta je 2 godine. U prvoj godini planira se edukacija, a u drugoj - otvaranje poduzetničkog inkubatora. Nakon tog razdoblja, projekt dalje funkcionira na komercijalnim osnovama, dodaje Slavić.
Poduzetnički inkubator je pravni subjekt koji pruža potporu novim poduzetnicima, objasnila je Aleksandra Janjić iz OGI-ja, partnera u projektu.
"Podrška se, prije svega, pruža kroz dodjelu besplatnog prostora, omogućavanje korištenja infrastrukture i uz različite savjetodavne usluge. Obično su stanari inkubatora privremeni, obično imaju ugovor na određeno vrijeme. U današnje vrijeme, kada poduzetničko okruženje baš nije blagonaklono budućim poduzetnicima, takva jedna vrsta usluge je izuzetno dobra, a pogotovo u odnosu na određene ciljne skupine, što su u ovom slučaju branitelji.", kaže Janjić.
Postoje dobri primjeri uspješnih poduzetničkih inkubatora u Osijeku i Šibeniku. Među njima je svojevremeno bio i kninski Centar za poduzetništvo, kojega je vodila Danijela Merša. Ona, ovu priču smatra dobrom, ali je upozorila da će je biti teško realizirati, prvenstveno jer u Kninu nema dovoljno zainteresiranih, ni novih ni mladih poduzetnika.
Obećavajući početak Poduzetničkog inkubatora "Kninska bojna" označio je dolazak predstavnika lokalne samouprave i ostalih dionika koji će ga u budućnosti podržavati.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.