Hrvatski radio

Radio Knin

Preimenovan vojni poligon "Crvena zemlja" u "Josip Markić"

03.08.2020.

16:58

Autor: Nives Hladnić

Vojni poligon

Vojni poligon

Foto: - / -

Vojni poligon Crvena zemlja od danas i službeno nosi ime hrvatskog viteza Josipa Markića, izvidnika 4. gardijske brigade, koji je poginuo 3. kolovoza 1995. kod Bosanskog Grahova. Na svečanosti su bili članovi Josipove obitelji i njegovi suborci, visoki vojni dužnosnici i ministar obrane.

Josip Markić, hrvatski dragovoljac od kolovoza 91. godine, smrtno je ranjen u žestokim borbama tijekom akcije Ljeto 95, 3. kolovoza. "On je legenda Izvidničke satnije i cijele 4. brigade", poručio je ratni zapovjednik Izvidničke satnije Tonči Karaman


Na ulazu u ovaj, drugi po veličini u Hrvatskoj, vojni poligon - nacrtan je mural posvećen Josipu Markiću, a ispred njega je amblem s novim imenom. Otkrili su ga danas članovi Josipove obitelji, a sestra Marija Radica je kazala


"Ovaj simboličan čin imenovanja vojnog poligona po jednom od istinskih junaka Domovinskog rata, čuva uspomenu na Domovinski rat. Neka nam ovo bude još jedno mjesto gdje ćemo graditi domoljublje i jačati mentalnu sposobnost hrvatskog vojnika", poručio je načelnik Glavnog stožera OR admiral Robert Hranj.


Imenovanja po junacima Domovinskog rata bit će praksa i novog ministra obrane Marija Banožića, najavio je.


Poštovanje prema Josipu Markiću na svečanosti preimenovanja vojnog poligona, iskazao je i njegov ratni zapovjednik Damir Krstičević.

 

Na svečanosti preimenovanja bili su danas i pripadnici HVO-a iz Bugojna, rodnog mjesta Josipa Markića. Predsjednik tamošnje HVIDRE Miroslav Zelić


Dva dana nakon pogibije Josipa Markića, Hrvatska vojska ušla je u Knin. I 25 godina kasnije živi junaci Domovinskog rata svjedoče o hrabrosti, časti i domoljublju svoje mrtve braće. Jer, navik on živi ki zgine pošteno.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.