Hrvatski radio

Radio Knin

Prekinuta sjednica Gradskog vijeća zbog izbora v.d.ravnatelja knjižnice

30.06.2020.

18:22

Autor: Lidija Grubišić

Prekinuta sjednica Gradskog vijeća zbog izbora v.d.ravnatelja knjižnice

Prekinuta sjednica Gradskog vijeća zbog izbora v.d.ravnatelja knjižnice

Foto: - / -

Sjednica Gradskoga vijeća Grada Knina naprasno je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Naime,vijećnici HDZ-a nisu prihvatili jedinu točku dnevnog reda- izbor v.d. ravnatelja Narodne knjižnice Knin kao ni dopunjenu točku- izmjenu Statuta Pučkog otvorenog učilišta Knin. Radnicima knjižnice upitne plaće.

 

HDZ-ovcima nije sporan predloženi kandidat , dipl. knjižničar Ivica Šimić, već način na koji je predložen. Naime, djelatnicima knjižnice dat je izbor da glasuju za jednog od dva kandidata. Šimić je jednoglasno predložen. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Nenad Tisaj tražio je da se točka povuče s dnevnog reda.

Gradonačelnik je s ovim načinom imenovanja vršiteljem dužnosti kompromitirao i ovu osobu. Moram spomenuti i priče koje kruže gradom, a to je ukoliko se ne izabere v.d. ravnatelja da će se knjižnica ugasiti , da radnici neće dobiti plaće . Moraju biti svjesni i radnici i naši sugrađani da to ne ide baš tako kako gradonačelnik voli predstaviti jer da bi se knjižnica ugasila moraju o tome odlučiti Ministarstvo kulture i Gradsko vijeće, a to nikome nije u cilju. Gradonačelnik je imao dovoljno vremena da razmisli i predloži novog kandidata pa onda na propisan način predloži ravnatelja. Stoga tražimo da se povuče ova točka s dnevnoga reda”, rekao je Tisaj.

 

No, točka nije povučena a gradonačelnik je istaknuo:

Vi ste svjesni da bez ovlaštene osobe za zastupanje nema plaća za radnike, nema godišnjih odmora, nema plaćanja računa. Kažete ne radi se o osobi- nego o čemu se ovdje radi. Jasno je da se radi o animozitetu vašeg predjsednika prema jednoj osobi. Ja sam osobu predložio po savjetu radnika koji su jednoglasno odabrali kandidata. Danas ravnateljici istječe mandat i bio sam dužan u najkraćem roku sazvati sjednicu. Vjerujte mi- kada se ponovno raspiše natječaj ja ću opet tražiti mišljenje radnika i to se ništa neće promijeniti. Držite kao taoce ne samo djelatnike knjižnice već i čitav grad”.

 

Reagirala je i nezavisna vijećnica Marina Krvavica koja je kaže, osupnuta načinom na koji je gradonačelnik ovo proveo. „Očito je da nam gradonačelnik nakon tjedan dana stavlja isto ime i prezime pred nas. Što je očekivao od nas? Poanta je da nas vijećnike uopće ne poštiva, mi smo tu nužno zlo koje smo tu zbog demokracije, a on demokraciju shvaća na svoj rastezljivi način, znači bit će samo onako kako on hoće. Svoju odgovornost prebacuje na naša pleća”.

 

Vijećnici HDZ-a napustili su vijećnicu i kako više nije bilo kvoruma, sjednica je prekinuta. 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.