Hrvatski radio

Radio Knin

Prijava za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

01.07.2020.

11:32

Autor: Nives Hladnić

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Šibensko-kninska policija prijavila je tada 35-ogodišnjeg pripadnika srpskih paravojnih postrojbi vojske tzv. RSK zbog napada zabranjenim kasetnim bombama tzv. zvončićima, od kojih su smrtno stradala 4 civila, a 34 su ranjena. Nedostupan je državnim tijelima pa je za njim raspisana tjeralica.

Prenosimo policijsko izviješće u cijelosti:

"Dovršenim kriminalističkim istraživanjem u Odjelu ratnih zločina, Službe kriminalističke policije, u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku je utvrđena osnovana sumnja da je, tada, 35-godišnjak počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Utvrđeno je da je osumnjičeni, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, vojske takozvane RSK, obnašajući dužnost zapovjednika voda samohodnog višecijevnog lansera raketa, po zapovijedi svojih nadređenih zapovjednika, s privremeno okupiranog područja Republike Hrvatske, tijekom vojnog, odnosno oružanog sukoba, u vremenu od 28. veljače do 26. kolovoza 1993.g, s točno neutvrđenih pozicija u zaleđu  Šibenika, iz samohodnog višecjevnog lansera raketa tipa M-87 „Orkan“, čije je korištenje zabranjeno međunarodnim ženevskim konvencijama, izvršio najmanje osam napada pri čemu je ispalio točno neutvrđen, veći broj raketa s kazetnom bojevom glavom punjenom bombama tzv. „zvončićima“ od kojih su smrtno stradale četiri civilne osobe, a 34 civilne osobe su tjelesno ozljede. Tom prilikom je oštećen veći broj stambenih, gospodarskih, infrastrukturnih i vjerskih objekata, te veći broj automobila i brodica, pri čemu je pričinjena znatna materijalna šteta. 

Osumnjičeni je kazneno prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, a obzirom da je nedostupan nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske za njim je raspisana tjeralica."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.