Hrvatski radio

Radio Knin

Priopćenje Koordinacije braniteljskih udruga Knina

01.08.2015.

12:18

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Koordinacija braniteljskih udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina na vrijeme je pozivala Ured predsjednice, Ministarstvo branitelja i Odbor za središnje obilježavanje, da za 20. obljetnicu Oluje u službenom protokolu daju dolično mjesto hrvatskim braniteljima, jer hrvatski branitelji žele aktivno sudjelovati u obilježavanju Oluje, a ne biti samo puki promatrači, kao prijašnjih godina.


Na javne pozive Koordinacije nije bilo nikakvog odgovora a službeni protokol je opet napravljen bez hrvatskih branitelja , ako ne uzmemo u obzir onih 0,05 % hrvatskih branitelja koji su milošću protokola izabrani da predstavljaju braniteljsku populaciju na platou kod hrvatske zastave, jer je prostor ograničen za prijem većeg broja ljudi. Pitamo protokol kako se nisu sjetili isti postotak nazočnih predložiti i ministrima, saborskim zastupnicima, županima , gradonačelnicima , načelnicima i drugim uglednim uzvanicima, jer da su oni u ovih 20 godina postigli barem 0,05 % od onoga što su hrvatski branitelji postigli u hrvatskom domovinskom ratu, danas bi imali prosperitetnu i bogatu državu.


Kao i prijašnjih godina opet za hrvatske branitelje nema mjesta kod barjaka slobode, koji su hrvatski branitelji podigli 5. kolovoza, 1995. , označivši pobjedu u hrvatskom domovinskom ratu, omogućivši sadašnjost i budućnost hrvatskom narodu.


Za hrvatske branitelje je predviđeno mjesto u podnožju tvrđave odakle ne mogu vidjeti događanja kod podizanja zastave, niti čuti hrvatsku himnu, a ni vidjeti otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr Franji Tuđmanu. Čisti autsajderi koje će nakon završetka ceremonije podizanja zastave i otkrivanja spomenika posjetiti predsjednica Republike Hrvatske, a onda će im se omogućiti da se u koloni, koja se naziva mimohodom, skupa s političarima i ostalim građanima spuste do nove crkve na svetu misu.
Opet će na sceni obilježavanja obljetnice Oluje u prvom planu biti političari, koji će se zaklinjati u hrvatske branitelje, hvaliti njihovo domoljublje i junaštvo, dok će hrvatski branitelji kao i prijašnjih godina biti u drugom planu, kao što su i preostalih 364 dana u godini.


Koordinacija najoštrije osuđuje takav odnos Odbora za središnje obilježavanje 20. obljetnice Oluje prema hrvatskim braniteljima i to baš na njihov dan, Dan hrvatskih branitelja, Dan pobjede nad srbočetničkim agresorom i Dan kada bi im se Domovina trebala zahvaliti za njihov doprinos u obrani Domovine.


Hrvatski branitelji su najsposobniji i najkvalitetniji dio hrvatskog naroda koji su svoj dio posla vrhunski odradili u hrvatskom domovinskom ratu obranivši domovinu i smatramo da su zaslužili da budu u prvom planu ne samo na obilježavanju obljetnica Oluje nego i ostala 364 dana u godini.

PREDSJEDAVAJUĆI RADNOG PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE
Tomislav Čolak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.