Hrvatski radio

Radio Knin

Projekt remedijacije tla lagune otpadnih voda tvornice vijaka DIV

26.06.2019.

14:56

Autor: Dragan Gligora

Projekt remedijacije tla lagune otpadnih voda tvornice vijaka DIV

Projekt remedijacije tla lagune otpadnih voda tvornice vijaka DIV

Foto: - / -

Već se godinama pokušava pronaći rješenje problema onečišćenja rijeka Orašnice i Krke otpadnim vodama iz lagune smještene kraj tvornice vijaka DIV. Zato je Grad Knin u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom ugovorio izradu Projekta sanacije koji je u Kninu predstavio profesor Ivica Kisić.

Ovo je potencijalno ozbiljna ekološka bomba jer se radi o registriranoj crnoj točci u Republici Hrvatskoj, rekao je kninski gradonačelnik Marko Jelić. Zato je grad Knin prije dva mjeseca pokrenuo ovaj projekt sanacije lagune.

Voditelj projekta profesor Ivica Kisić u svojoj je prezentaciji upozorio na velike količine ugljikovodika i teških metala u ispitanom mulju. Primjerice, u ovdašnjim poljoprivrednim tlima cinka ima 100 miligrama, a u jednom uzorku mulja ima čak 69 tisuća miligrama.

Kakva je situacija s ugljikovodicima? Kisić navodi da je dopuštena količina 50 miligrama, a u jednom uzorku ima čak 156 tisuća miligrama.

Slično je, nedopušteno, stanje i u ispitanoj vodi. Profesor Kisić nije htio izričito reći odakle dolaze ti metali, ali se po njegovim riječima dade naslutiti da se radi o tvornici vijaka DIV. Predstavnici DIV-a nisu se pojavili na prezentaciji, ali oni ionako već godinama odbijaju priznati bilo kakvu odgovornost za ovakvo stanje.

Kisić zaključuje kako je za rješenje ovog problema ključno onemogućiti dolazak nove vode i odabrati jednu od metoda sanacije, među kojima je najizglednija bioremedijacija, postupak u kojem mikroorganizmi sami razrađuju toksične tvari.

Dožupanica Anja Šimpraga predložila je da se o ovom problemu obavijesti Državni inspektorat.

Studija sanacije lagune iziskuje dodatna istraživanja, a nakon toga predlaže se pokretanje Life projekta, što je moguće učiniti tek dogodine. Ali, ako taj projekt i prođe u Bruxellesu, trebao bi se početi primjenjivati tek 2021. godine.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.