Hrvatski radio

Radio Knin

Promina slavi 139.obljetnicu osnutka

22.07.2022.

16:07

Autor: HRT

promina

promina

Foto: L. Grubišić / HRT

Općina Promina slavi 139. obljetnicu osnutka i Dan sjećanja na poginule prominske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata. A braneći domovinu na bojištima diljem zemlje život su izgubila 23 hrvatska branitelja iz Promine dok je 49 civila pogubljeno na kućnom pragu. Njima su se danas kod spomen obilježja u Mratovu i Oklaju naklonili njihovi suborci. 

Uz ljudske žrtve ova je općina pretrpjela i velike materijalne gubitke pa su velika sredstva posljednjih 20-ak godina uložena u obnovu komunalne infrastrukture i gospodarskih subjekata. Promina danas puno ulaže u razvoj ruralnog turizma, ali i u druge gospodarske djelatnosti, rekao je na svečanoj sjenici općinskog vijeća načelnik općine Tihomir Budanko. Gradi se solarna elektrana u Suknovcima .

Drugu godinu za redom u Promini je bio predsjednik Republike Zoran Milanović koji je imao samo riječi hvale za ovu općinu koja je u samo dvije godine povukla 20 milijuna kuna iz europskih fondova. "Ovdje su opstali samo ustrajni i radišni ljudi", poručio je predsjednik. 

Na svečanosti u Oklaju bili su danas i prominci koji su svoj kraj napustili prije 40-ak godina, ali mu se uvijek rado vraćaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.