Hrvatski radio

Radio Knin

Prvi dan boravka predsjednice Republike u Šibensko-kninskoj županiji

17.04.2018.

18:12

Autor: Nives Hladnić

Prvi dan boravka predsjednice Republike u Šibensko-kninskoj županiji

Prvi dan boravka predsjednice Republike u Šibensko-kninskoj županiji

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović do četvrtka je preselila svoj ured u Šibensko-kninsku županiju. Ona je iz Šibenika ponovno pozvala Vladu i Sabor da se posvete stvaranju uvjeta za ostanak stanovništva u zemlji.

U svom pozdravnom govoru predsjednica Kolinda Grabar Kitarović istaknula je prirodne i kulturne posebnosti ove županije, te gospodarski potencijal, ali i činjenicu da se i ovaj dio Hrvatske suočava sa sve većim iseljavanjem. Ponovila je da smo demografski u izvanrednom stanju, koje zahtjeva izvanredne mjere.

Primarna zadaća državnog vodstva je stvoriti uvjete za ostanak ljudi i dostojanstven život, kazala je predsjednica i pozvala Vladu i Sabor da se posvete u potpunosti tom pitanju. Podsjetila je na nužnost novih iskoraka u decentralizaciji.

Lokalni čelnici, predstavnici županije i saborski zastupnici Predsjednici su iznijeli glavne probleme. Načelnik općine Murter Toni Turčinov, šibenski gradonačelnik Željko Burić i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović

Svjesni su problema i Šibenčani, ali ipak zadovoljni što im je Predsjednica došla u posjet.

Tijekom boravka u županiji, predsjednica će obići priobalje, zaleđe i otoke. I na licu mjesta uvjeriti se koliko je maha uzelo iseljavanje. Svi dijelimo iste probleme, rekao je Borislav Šarić, predsjednik županijskog vijeća srpske nacionalne manjine.

Šibensko-kninska županija ima najmanji broj suicida hrvatskih branitelja, čime se ponosi županijska udruga oboljelih od PTSP-a, kazao je njezin predsjednik Branko Smrček i dodao da su prigovorili na manjak informacija iz Veteranske bolnice u Kninu

Predsjednica se susrela sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem i s episkopom dalmatinskim Nikodimom Kosovićem. Družila i s osnovcima, čitala im je djela Vesne Parun sudjelujući u projektu "Hrvatska čita". Boravak u Šibeniku koristi i za obilazak obrazovnih, kulturnih, vjerskih i gospodarskih potencijala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.