Hrvatski radio

Radio Knin

Razvojne mogućnosti ruralnog kraja

26.11.2022.

14:03

Autor: Radio Knin

Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva

Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva

Foto: / / HRT

Poljoprivreda je najveći potencijal razvoja hrvatskog gospodarstva, poručeno je s Druge međunarodne znanstveno-stručne konferencije Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva koja se jučer održala u Kninu. U sklopu Inovacijskog foruma te izlaganja pedesetak znanstvenih radova istaknuti su temeljni potencijali i ključni problemi koji koče razvoj krških područja. Raspravljalo se o važnosti suradnje gospodarstva i akademske zajednice kako bi se potaklo inovativno gospodarstvo.

Konferencija je okupila brojne znanstvenike i predstavnike zainteresirane javnosti. Organizator je Veleučilište Marko Marulić u Kninu, u sklopu kojega djeluje Inovacijsko središte koje bi trebalo biti regionalni centar kompetencija u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji. Međutim, nedostatak kvalitetne infrastrukture koči razvoj cijeloga kraja jer se poljoprivrednici i dalje suočavaju s problemom registracije i tehnološke pripreme proizvoda za tržište. Poticanje učinkovite proizvodnje ključ je opstanka ljudi na ruralnim područjima, smatra župan šibensko-kninski dr. Marko Jelić:

Župan dr. Marko Jelić

Dva su temeljna problema koja utječu na iseljavanje, kazao je na konferenciji župan Jelić. Prvi je vezan za nedostatak jednakih mogućnosti, a drugi se odnosi na prometnu izoliranost. U tijeku je završna priprema organizacije javnog linijskog prijevoza, a ruralni razvoj podrazumijeva mnogo više od poljoprivredne djelatnosti, objašnjava župan:

Župan dr. Marko Jelić

Za razliku od razvijenih europskih zemalja u kojima ima više od 20% velikih tvrtki koje raspolažu centrima za istraživanje i razvoj, u hrvatskom gospodarstvu taj je broji manji od 1%. Mikro, malo i srednje poduzetništvo nemaju dovoljno potencijala za razvoj inovativnih proizvoda. Stoga je važno poticati snažniju suradnju gospodarstva s akademskom zajednicom kako bi se znanje i materijalni resursi stavili na raspolaganje poduzetnicima. Na to već dugo upozorava predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga:

Prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga

Poduzetnica Dragica Jerkov ovogodišnja je dobitnica zlatne medalje na Međunarodnom sajmu inovatora. Projektom proizvodnje organskog gnojiva od sirove vune privukla je međunarodni interes, a za razvoj visokokvalitetnog dušičnog gnojiva surađuje s Agronomskim fakultetom. Na kninsku konferenciju stigla je s netom završenog Jadransko-jonskog foruma koji je održan u susjednoj Italiji:

Poduzetnica Dragica Jerkov

Od ideje inovacije do komercijalizacije proizvoda nije lako doći, no najveći hrvatski izvoznici dokaz su da je učinkovitom suradnjom to moguće postići, istaknuto je na konferenciji. Kninsko Veleučilište osnovano je sa ciljem pokretanja razvoja krškog područja, no Inovacijsko središte, koje bi trebalo biti gospodarska okosnica, još uvijek nije do kraja realizirano, upozorava profesor Šimpraga.  Prije devetnaest godina postojala je snažna vizija o važnosti inovacijskog gospodarstva, koje je budućnost Europske unije, vizija od koje, ističu sudionici kninske konferencije, ni danas ne odustaju.

Galerija
Gradonačelnik Marijo Ćaćić, Foto: //HRT
Dekanica Lovorka Blažević, Foto: //HRTŽupan dr. Marko Jelić, Foto: //HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.