Hrvatski radio

Radio Knin

Sastanak o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima županije

18.10.2019.

16:14

Autor: Nives Hladnić

foto: Huknet/I.Š.

foto: Huknet/I.Š.

Foto: - / -

Državni tajnik Nikola Mažar na sastanku u Kninu najavio je izgradnju novih višestambenih zgrada na području gradova Drniša i Knina te povećanje sredstava za stambeno zbrinjavanje u županiji s ovogodišnjiih 26 milijuna na 35 milijuna kuna iduće godine.

Zadnjih par godina proračun za stambeno zbrinjavanje na potpomognutim područjima udvostručen je s 58 na 116 milijuna kuna. Samim tim povećala su se i sredstva za Šibensko-kninsku županiju, naglasio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.


Drniš će, tako, prvi put dobiti novoizgrađenu višestambenu zgradu, a i u Kninu se planira nova gradnja, govori gradonačelnik Marko Jelić


Grad Skradin je u 2. skupini najnerazvijenijih područja. Kroz modele stambenog zbrinjavanja nastoji riješiti svoje demografske probleme, najčešće kroz model E, odnosno dodjelu građevinskog materijala i određenih financijskih sredstava, kaže gradonačelnik Antonijo Brajković


I Općina Ružić muči se sa sličnim problemima. Ranijom suradnjom sa Središnjim državnim uredom modernizirala je 5 kilometara nerazvrstanih cesta, u planu je novih 12-ak. Cijela Općina ima struju, a 90 posto općine pokriveno je vodoopskrbom, rekao je načelnik Ante Pijuk.


Nakon 1.1. 2020. poslovi obnove i stambenog zbrinjavanja koje vode Uredi državne uprave pripast će županijama. Do sada je naša županija samo pomagala, kazao je župan Goran Pauk i kao primjer naveo stambeno zbrinjavanje u Kistanjama


Podsjetimo, u Šibensko-kninskoj županiji oko 70% prostora spada u Područja posebne državne skrbi. Od 5 gradova i 15 općina koliko ih je u županiji, 3 grada (Knin, Drniš, Skradin i četvrtina grada Vodica) i 7 općina (Biskupija, Civljane, Ervenik, Kistanje, Promina, Ružić, Unešić) su na PPDS-u. Prema posljednjem popisu stanovništva, u njima živi nešto manje od 40 tisuća stanovnika, od 109.375 popisanih osoba u županiji.

Na razini države 46 % površine je pod posebnom državnom skrbi. Na tim područjima živi oko 15 posto stanovništva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.