Hrvatski radio

Radio Knin

Savjetovanje u Udruzi umirovljenika

01.07.2015.

16:35

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Udruzi umirovljenika Knin održano je savjetovanje o pravima starijih osoba iz socijalnog, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja kao i informacije o zaštiti osobnih podataka.

Naime, dio je to projekta "Podržite naše starenje" kojeg provodi drniška udruga OGI. Savjetnici udruge došli su u Knin kako bi umirovljenike informirali o  kojekakvim prevarama kojima su izloženi,  a u zadnje vrijeme sve češćim  prevarama pri sklapanju ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanja. Zato ih  je potrebno razlikovati.

Kako je pojasnila Svjetlana Odak iz OGI-ja kod ugovora o doživotnom uzdržavanju obveza na strani davatelja 
uzdržavanja(osoba koja pruža pomoć i skrb) nastupa odmah i o ispunjenju te obveze ovisi ispunjenje obveze primatelja uzdržavanja (vlasnik imovine). Ako je davatelj uzdržavanja ispunio svoju obvezu na način 
određen ugovorom, to će on nakon smrti primatelja uzdržavanja steći vlasništvo imovine koja je bila predmetom ugovora.

Kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju davatelj uzdržavanja odmah stječe vlasništvo imovine koja je predmetom ugovora,dok je uzdržavani još živ.I tu postoji mogućnost zloupotrebe.

Predstavnici Organizacije za građanske inicijative OGI dogovorili su se s kninskim umirovljenicima da kroz nove natječaje, ako se ukaže ogućnost,uključe i njihove aktivnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 dana

Zamućenje vode

Čaša vode