Hrvatski radio

Radio Knin

"Šest milimetara - ispovijest o boli i pobjedi"

06.03.2019.

14:37

Autor: Nives Hladnić

"Šest milimetara - ispovijest o boli i pobjedi"

"Šest milimetara - ispovijest o boli i pobjedi"

Foto: - / -

Multimedijalni kazališno-filmski projekt bit će izveden u Domu HV-a u nedjelju, 10. ožujka u 19 sati. Spoj je to knjige, predstave i filma u kojem se hrabro progovara o borbi s rakom dojke. Ulaz je slobodan!

Poznata TV voditeljica i novinarka, Josipa Pavičić Berardini, svojim je romanom Šest milimetara izazvala buran odjek u javnosti. Hrabro govoreći o vlastitoj borbi s rakom dojke te svim promjenama koje ta bolest izaziva u nama i oko nas, ističe važnost edukacije, samopregleda, pravovremenog i optimalnog liječenja te pozitivnog stava. Poruka: Ako sam mogla ja – možeš i ti, promijenila je živote mnogih žena. Prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Daria Lorenci Flatz, kazališna redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Ksenija Zec, mlada filmska redateljica Judita Gamulin, dramaturginja Nikolina Bogdanović, modna dizajnerica Matija Vujica i kazališna i filmska producentica Lidija Ivanda, samo su neke od umjetnica koje su se ujedinile u kazališno-filmskom projektu 6mm – ispovijest o boli i pobjedi. Kazališna predstava i film neizravno prate protagonisticu na dan kada saznaje svoju dijagnozu. Njen lik je univerzalan, neodređene profesije, mogla bi biti svatko od nas i svi bismo mi mogli biti ona. Iako prolazi kroz različite naturalističke lokacije naše svakodnevice – ulice, trgove, javne prostore, poštu, bolnicu, gotovo uvijek vidimo samo nju u gotovo klaustrofobično uskom krupnom kadru. Unatoč tome što je okružena gradskom vrevom, ne može biti usamljenija, a njen svijet ne može biti uži.

Projekt je nastao u partnerstvu: Teatar Erato, Media Punkt, Hoću knjigu, Zagrebačko kazalište mladih, 4sobe, Europa Donna Hrvatska.
Humanitarni ciljevi ovog umjetničkog projekta su prikupljanje sredstava za kupnju prvog aparata za intraoperativno zračenje u Hrvatskoj, te promjena društvene svijesti, posebice žena, o prevenciji, tijeku i terapiji karcinoma dojke.

Organizatori događaja su Grad Knin i TZ Knin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.