Hrvatski radio

Radio Knin

Sjećanje na ubijene mještane Škabrnje

20.11.2015.

10:40

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

18. studenog 91. ujutro, Škabrnja je napadnuta iz svih sredstava. U mjesto je ušla kolona tenkova, a vojska je iz kuća istjerivala ljude, mučila ih i pri tom ubila 43-oje civila i 15 hrvatskih branitelja. Njihovoj žrtvi se ove godine poklonilo 10-ak tisuća ljudi.

Škabrnja priča priču mnogih malih mjesta koja su ime velikosrpske ideje uništena do temelja, i kuće i ljudi. Civilne žrtve upravo najbolje pokazuju surovost, bešćutnost i mržnju neprijatelja.

Za zločin u Škabrnji osuđena je medicinska sestra Zorana Banić, na 6 godina zatvora. 
2007. osuđen je Milan Babić kao osoba koja je bila u svojstvu poticatelja i osobe koje je zapovijedala, i Milan Martić kao osoba na vrhu zapovjednog lanca.

Neposredni krivci za zlodjela nikada nisu odgovarali za svoja zvjerstva. Mnogi su se vratili u okolna mjesta, i šute o ovom monstruoznom zločinu, štite jedni druge i nadaju se kako će se sve zaboraviti. Škabrnjani i cijela Hrvatska i ove godine su polali poruku da Škabrnja kao selo hrvatske žrtve, kao selo velike patnje i boli, ne neće biti zaboravljena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.