Hrvatski radio

Radio Knin

Sjednica Gradskog vijeća Grada Knina

23.10.2020.

18:19

Autor: Nives Hladnić

Sjednica Gradskog vijeća Grada Knina

Sjednica Gradskog vijeća Grada Knina

Foto: - / -

Gradsko vijeće usvojilo je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i postupku raspolaganja nekretninama na području Gospodarske zone Preparandije.

Odluku je Gradsko vijeće donijelo 2012. godine, godinu kasnije imala je izmjene i dopune, ali imala je nelogničnosti koje su dovele do sudskih postupaka. 

"Ovim izmjenama želi se omogućiti da potencijalni investitor može realizirati svoju investiciju, jer sadašnjih šest mjeseci da bi napravio projekt, ishodio dozvole, obnovio objekt, započeo s obavljanjem djelatnosti i zaposlio radnike, jednostavno je neracionalan.", sažeo je obrazloženje gradski službenik Ivica Brčina na kraju 10-minutnog izlaganja o razlozima izmjena i dopuna Odluke.

HDZ-ov vijećnik Nenad Tisaj reagirao je na dio izmjena, ne želeći ulaziti u to, kako je kazao, "ima li tu stvari koje su sumnjive, pogoduje li se nekome", već je kao nelogičnost istaknuo da onaj koji kupi nekretninu, a otpušta radnike u određenom roku, mora o tome obavijestiti Grad. "Zašto, kad nema konzekvenci?", pitao je Tisaj.

Zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić u prvom izlasku za govornicu propustio je odgovoriti na to pitanje, pa i drugom izlasku, a onda je odgovor dao pročelnik Brčina: "Ova odredba će se ugraditi u Ugovor. Ukoliko bi kupac postupio suprotno ugovoru, odnosno, bez opravdanih okolnosti otpustio radnike, raskinuo bi se Ugovor."

Zamjenik Ćaćić, međutim, iskoristio je priliku kazati da su pronašli način, kako su i obećali na početku mandata, kako cijelu Poslovnu zonu Preparandiju staviti u funkciju.
Od tri derutna objekta bez plana za saniranje, osmislili su način kako ih sanirati, dva objekta su ubačena u Investicijski plan. U Stojnoj zgradi gradi se 3i inkubator, a u nekadašnjoj tvornici Kninjanka Poduzetnički centar. Treći objekt je nekadašnja škola Preparandije, kojoj je zbog urušavanja znatno pala vrijednost.
"Ideja je s tim objektom da investitor napravi hotel sa konferencijskim kapacitetima u kojima će se razvijati konferencijski turizam.", zaključio je Ćaćić

Tisaj je u istupu pohvalio pročelnika Ivicu Brčinu jer se javlja na svaku točku i obrazlaže izvješća, za razliku od pročelnika za financije Joška Nedoklana, koji ni jednom nije izlagao ništa oko financija. Ćaćić je kazao kako on nije izabran na tu funkciju kako bi bio dobar izlagač u Vijeću.

Vijećnička pitanja:

Nenad Tisaj (HDZ) pitao je zašto je nova šetnica uz Krku napravljena tako da plavi kod većeg vodostaja rijeke.
Marijo Ćaćić odgovorio je da Hrvatske vode nisu dopustile dizanje šetnice iznad razine stogodišnjih voda te da je šetnica tako projektirana da će za velikih vodostaja plaviti.

Tisaja je zanimalo hoće li Ćaćić, s obzirom na novi posao predavača u Zagrebu, sve stići – predavati u Zagrebu, biti dogradonačelnik, voditi brigu o projektima i voditi gradski Stožer.
Ćaćić: "Ne trebate se brinuti, ja ću i dalje dobro odrađivati svoje poslove kao što sam i dosad odrađivao, i dosad sam ja kao vanjski suradnik radio na nekim visokoškolskim ustanovama izvan Knina, tako da se s ovim ništa ne mijenja."

Vijećnica Marina Krvavica (Lista grupe birača) ponovila je upit vezan za planirani Studij upravljanja gradom. Dobila je, naime, pismeni odgovor kako se Studij neće provoditi zbog pandemije, pa ustvrdila da je to bio spin, obmanjivanje javnosti.
Vijećnica je pitala je i kako se namjerava riješiti problem smeća oko kontejnera.
Gradonačelnik Marko Jelić nije htio ulaziti u raspravu oko prvog pitanja, pitanja Studija, a u odgovoru na drugo pitanje istaknuo je da uspješno odvoze i zbrinjavaju otpad, naručili su videonadzor, a uzrok je što građani nepoštuju pravila. A počet će ih poštovati kad kazne budu 5 tisuća kuna po prekršaju, dodao je gradonačelnik.

Vijećnik Davor Ilić (Lista grupe birača) pitao je može li se nešto napraviti s telekomunikacijskim signalom u pograničnom području. Mještani Golubića, naime, upadaju u roaming.
Ivica Brčina rekao je da su već pisali i dobili odgovor da, s obzirom na broj korisnika, postavljanje novog odašiljača nije isplativo.

Vijećnik Josip Bebek (HDZ) pitao je za šaht u Tuđmanovoj ulici kod križanja s Jeleninom, koji je propao 10-ak cm, te za asfaltiranje prolaza prema Maloj dvorani Zajednice sportova.
Brčina je u odgovoru naveo da su već davno dali nalog Komunalnom poduzeću da sanira spomenuti šaht, ali oni za to moraju ishoditi dozvolu Hrvatskih cesta.
"Stanje prolaza prema dvorani posljedica je neodgovornosti i neprofesionalnosti našeg ugovornog izvođača radova. Cestama Šibenik je dan nalog za to minimalno prije pola godine.", kazao je Brčina.

Vijećnik Goran Miljavac (HDZ) pitao je postoji li šansa da se asfaltira odvojak od 7. gardijske brigade do drvene rampe prema šetnici uz Butižnicu.
"To ćemo sljedeće godine planirati, nadam se da će biti mogućnosti i da se realizira.", odgovorio je Brčina.

Sjednica Gradskog vijeća nije išla izravno u prijenosu na Youtube kanalu, zbog tehničkih problema, glasalo se ručno. Na samom početku vijećnica Marina Krvavica propustila je vrijeme za iznošenje primjedbe na zapisnik s prošle sjednice Vijeća, pa je glasala protiv njegovog usvajanja uz primjedbu da joj predsjednica Gradskog vijeća Vedrana Požar nije dala riječ. Suzdržana u glasanju bila je vijećnica Marija Čurić (MOST).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.