Hrvatski radio

Radio Knin

Sjednica Savjeta za Hrvate izvan RH u Šibeniku

10.11.2018.

15:12

Autor: Nives Hladnić

Sjednica Savjeta za Hrvate izvan RH u Šibeniku

Sjednica Savjeta za Hrvate izvan RH u Šibeniku

Foto: - / -

Sa sjednice je poručeno da Hrvate u i izvan domovine veže zajednički identitet, jezik, povijest, kultura i vjera. Na skupu su istaknuti pozitivni pomaci, ali i otvorena pitanja, od kojih je najvažniji položaj Hrvata u BiH.

Nakon 20 godina praznih obećanja Hrvati izvan Domovine žele promjene, istaknuo je predsjednik Vladinog Savjeta Ivan Grbešić i kao pozitivne pomake naveo prijedlog Zakona o hrvatskom državljanstvu te pokretanje Registra Hrvata izvan RH. Otvorena pitanja vežu se uz nedovoljnu uključenost u politički, gospodarski i društveni život u Hrvatskoj.

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini izdvojio se kao najveći problem. Da je njihova ravnopravnost naš ključni vanjskopolitični prioritet, potvrdila je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić

Najbolji ishod izbora u BiH je motiv za zajedničku borbu, ocijenio je državni tajnik Zvonko Milas

Izvan granica Domovine živi cijela jedna Hrvatska, a koliki je potencijal naših iseljenika jasno govori podatak da godišnje preko raznih inozemnih doznaka u hrvatski proračun stiže gotovo milijada i pol dolara.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.