Hrvatski radio

Radio Knin

Smijenjena ravnateljica Dječjeg vrtića "Cvrčak"

11.12.2017.

20:35

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Većinom glasova gradskih vijećnika, Anita Ercegovac razriješena je dužnosti ravnateljice Dječjeg vrtića“Cvrčak“. Na Gradskom vijeću vodila se žučna rasprava između gradonačelnika Marka Jelića i HDZ-ovih vijećnika.

Anita Ercegovac je, kako je objašnjeno, smijenjena zbog niza nepravilnosti i nezakonitosti koje je utvrdila prosvjetna inspekcija. Najviše joj se spočitava što nije imenovala svoga zamjenika koji će je mijenjati u slučaju njezine odsutnosti više od   trideset dana.  Isto tako uočeno je da Statut ne sadrži odredbe o početku trajanja mandata članova Upravnog vijeća, slijedom čega je vrtiću naloženo da se u Statutu to odredi. Sukladno Zakonu o predškolskom odgoju , vrtić je bio obvezan uskladiti odredbe Statuta s odredbama Zakona u roku od 90 dana od njegovog stupanja na snagu, međutim to nije učinio.

Upravno vijeće je nadalje navelo kako je utvrđeno da se kurikulum za pedagošku godinu donosi najdalje do 30. rujna tekuće pedagoške godine, a da je isti prethodne godine donesen17. listopada,pa da osnivač, tj. Grad Knin nije na vrijeme reagirao ista bi se situacija ponovila i ove godine što bi dovelo i do novčanih kazni,  kako za Grad tako i za samu ravnateljicu.

Zbog svega navedenog Upravno vijeće je predložilo razrješenje Anite Ercegovac.

HDZ-ovi vijećnici oštro su branili ravnateljicu vrtića, inače člana stranke.  Kažu ,to je čista politička smjena, ista kao što su bile smjene ravnatelja tvrtke Čistoća i zelenilo i Komunalnog poduzeća.  Bojim se da će doći do sudskog spora koji će u konačnici Grad puno koštati, rekao je Marinko Tokmakčija  .

„Ovo nije politička smjena. Ne dozvoljavam politiziranje s djecom .Moja je dužnost osigurati da ustanova radi zakonito i da bude funkcionalna.  Neću snositi teret nezakonitog poslovanja, a sudskog spora se ne bojimo“,poručio je gradonačelnik Marko Jelić.

V.d. ravnateljicom,do raspisivanja natječaja za ravnatelja,  imenovana je odgojiteljica  Mara Barić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.