Hrvatski radio

Radio Knin

Središnja svečanost proslave 26. obljetnice Rujanskog rata u Skradinu

23.09.2017.

21:54

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovom proslavom završilo je obilježavanje obljetnice bitke kojom je spriječeno presijecanje Hrvatske kod Šibenskog mosta. Ulicama grada prošao je mimohod hrvatskih branitelja, u spomen poginulima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a nakon svete mise nastavilo se druženje uz prigodni program.

Mimohod hrvatskih branitelja skradinskim ulicama predvodile su ratne zastave postrojbi sudionica Rujanskog rata. Središnja svečanost bila je još jedna prilika odati zahvalnost i počast poginulima u oslobađanju Domovine. Samo na šibenskim bojišnicama bilo ih je 269. 

Kad bi se pisala knjiga o Rujanskom ratu, bila bi podijeljena u 6 poglavlja, kazao je tadašnji načelnik Policijske uprave Šibenik Nikola Vukošić:

"Velika Glava, Šibenski most, Žirje, Zečevo, Mandalina radi mornarice i Pakovo Selo, gdje je zaustavljena kolona tenkova, oklopnjaka i naoružanja na putu prema Šibeniku. Malo je sve to skupa nepravedno prema Drnišanima, prema toj borbi na Pakovu Selu, jer ona ništa manje nije značila za Šibenik od one na Šibenskom mostu."

Nakon Rujanskog rata, pobunjeni Srbi i JNA pokušali su još jednom zauzeti Skradin 7. listopada, priča prvi zapovjednik Skradinske satnije Ivan Skorić.

"Napali su nas na Bićine, tu su bile jedinice specijalne policije Jastrebovi, zajedno s našim jedinicama Skradinske satnije i, dakako, da smo im i tu polomili zube."

Rujanski rat ili Šibenski ratni podvig zbio se u ratnu jesen 91., odnosi se na vrijeme od 16. rujna i prve zračne uzbune u 17 sati i 57 minuta do 23. rujna, kada je u 11 i 27 oglašen prestanak zračne opasnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.