Hrvatski radio

Radio Knin

Središnji događaj Mjeseca hrvatske knjige u Kninu

18.10.2018.

15:52

Autor: Nives Hladnić

Središnji događaj Mjeseca hrvatske knjige u Kninu

Središnji događaj Mjeseca hrvatske knjige u Kninu

Foto: - / -

Predstavljen je katalog "Etnografska baština kninskog područja kroz objektiv Andrije Matkovića" autorice Zoje Radić, voditeljice Etnografskog odjela Kninskog muzeja. Proglašeni su i najčitatelji: u konkurenciji odraslih Ana Lozo, a kod djece i mladih Gabrijela i Martina Dreno.

U proučavanju kulturne povijesti, fotografija kao dokument vremena ima istaknuto mjesto. Svjedoči o trenutku realnosti kad je snimljena, služi za proučavanje i praćenje kulturnih pojava, kao i za provjeru autentičnosti određenih podataka. Osim važne uloge dokumenta, fotografija i sama po sebi može biti muzejski predmet i izložbeni eksponat, istaknula je autorica Zoja Radić u katalogu.

Tijekom dugogodišnjeg učiteljskog rada i obavljajući poslove honorarnog dopisnika Slobodne Dalmacije, Vjesnika i drugih listova, Andrija Matković snimio je veliki broj fotografija. Često je posjećivao sela u kninskoj okolici, a volio je odlaziti i na planinu Dinaru. Sinoć predstavljene fotografije uz obrazloženje Zoje Radić, prisutnima su približile kninski kraj između 30-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Prezentacija kataloga bila je središnji događaj Narodne knjižnice Knin u povodu Mjeseca hrvatske knjige posvećenog kulturnoj baštini. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.