Hrvatski radio

Radio Knin

Sretan Božić baki Mariji iz Vrpolja!

22.12.2017.

16:06

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Božić je vrijeme radosti, molitve, darivanja i činjenja dobrih djela. Nerijetko, tužne životne priče, dobiju vedriji nastavak, baš u ovo doba godine. Na tome putu je i priča 70-godišnje Mileve Hasani, koja je prije dva tjedna izravno u našem programu, dobre ljude zamolila za pomoć.

Prije 15-ak dana jako jugo srušilo je dio trošne kuće u Vrpolju, gdje, već deset godina u samo jednoj sobici, živi baka Marija, kako zovu 70-godišnju Milevu Hasani. U uvjetima koji su daleko ispod osnovnih.


Imala je stan u Kninu i ostala bez njega kad je grad napustila 95. godine, a kuću je sa suprugom kupila još 80-ih. Tražila je obnovu, ali su je odbili jer je kuća na njezinom mužu, koji ju je napustio prije 26 godina. Pokušala je svoje stambeno pitanje riješiti povratom stanarskog prava, a tu su je odbili jer – ima kuću.


Baka Marija životari od tisuću kuna mirovine. Ima troje djece, sin joj je vezan za invalidska kolica nakon nesreće na radu i živi u Nizozemskoj, jedna kći je s obitelji u Gračacu, a druga, nedaleko od njezinog doma, ali o njoj ne želi govoriti.
Deset godina nije primala nikakvu pomoć, i tek nakon poziva našem radiju, javili su se dobri ljudi.


I Centar za socijalnu skrb nedavno joj je poslao rješenje kojim joj se odobrava jedan dnevni obrok iz Pučke kuhinje svaki dan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.