Hrvatski radio

Radio Knin

Svečano obilježena 25.obljetnica akcije Miljevci

21.06.2017.

22:01

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kasno poslijepodne, u Drinovcima je svečano obilježena 25.obljetnica akcije Miljevci, u kojoj je u vrlo kratkom roku oslobođeno 108 četvornih kilometara okupiranog prostora na Miljevačkom platou. Svečanosti je nazočila predsjednica RH.

21.lipnja 1992.godine, 250 hrvatskih branitelja, pripadnika 113 i 142 brigade HV, oslobodili su Miljevce i sedam do tada okupiranih sela. U borbama je poginulo 6 vojnika, dvojica su od posljedica ranjavanja umrla par  dana kasnije.

Upravo s njihovim obiteljima, prije početka svečanosti, sastala se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U svojemu je govoru naglasila, kako je Miljevačka pobjeda rezultat zajedništva koje nam i danas tako treba.

Ratni zapovjednik 113 brigade Ivan Bačić prisjetio se kako se kako je akcija planirana nekoliko mjeseci, nakon oslobađanja Nos Kalika, krenulo se na Miljevce. U samo jednom danu oslobođen prostor, i ta je linija bojišnice zadržana sve do akcije Oluja u kolovozu 1995.

Svečanosti su nazočili brojni visoki dužnosnici - ministar obrane, ujedno izaslanik predsjednika Vlade, Damir Krstičević,državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić, zamjenik načelnika GS OS RH Drago Matanović i drugi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.