Hrvatski radio

Radio Knin

18:44 / 20.05.2022.

Autor: Radio Knin

Svečano otvoren Eko kampus Krka

Eko kampus

Eko kampus

Foto: scokaric / HRT

U Puljanima u Nacionalnom parku Krki svečano je otvoren edukativno - prihvatni centar Eko kampus. Radi se o projektu rekonstrukcije i prenamjene vojnih objekata u sjevernom dijelu Nacionalnog parka koji je vrijedan više od osamdeset milijuna kuna.

U gornjem toku rijeke Krke nalazi se pet slapova, tri srednjovjekovne utvrde i rimski amfiteatar. Sve je to obuhvaćeno projektom Nepoznata Krka u sklopu kojeg je dovršen i Eko kampus. Primjer je usklađenosti prirode i tehnoloških dostignuća XXI. stoljeća. Novi edukacijski centar prirodnu i kulturnu baštinu interpretira na moderan način, istaknula je na svečanom otvorenju ravnateljica Nacionalnog parka Krka Nela Slavica:

Nela Slavica

I prije sto dvadeset godina ovaj prostor bio je ispred svog vremena. Obnovom smo dobili novu vrijednost, a u sinergiji s razvojem lokalne zajednice nastavljamo čuvati prirodnu i kulturnu baštinu svoga kraja, pred brojnim okupljenim uzvanicima poručio je načelnik Općine Promina Tihomir Budanko:

Tihomir Budanko

Šibensko-kninska županija izvorište je hrvatske državnosti, smatra župan Marko Jelić, a Krka je okosnica života našega kraja. Ovim projektom rasteretit ćemo Skradinski buk i Roški slap, s Krka će biti dostupna i zaštićena, poručio je župan okupljenima:

Župan Marko Jelić

Ovo je jedan od najvećih projekata u smislu revitalizacije i regeneracije prostora i prirodne baštine u Hrvatskoj. Šest takvih projekata u Šibensko-kninskoj županiji realiziraju se sredstvima iz europskih fondova, a novac u vrijednosti od 176 milijuna kuna namijenjen je za čuvanje i interpretaciju prirodne i kulturne baštine. Eko kampus svakako je jedan od najvažnijih, istaknula je na otvorenju ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović smatra da ovaj projekt može biti uzor svim projektima u zemlji:

Ministrica Nataša Tramišak, ministar Davor Filipović

Aktivacijom potencijala bivšeg vojnog kompleksa, kroz izgradnju i razvoj novih sadržaja i usluga, Nacionalni park Krka potiče i zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.