Hrvatski radio

Radio Knin

Svjetski je dan kazališta za djecu i mlade!

20.03.2023.

14:40

Autor: HRT, HR Knin

Pozornica HKD-a čeka mlade polaznike radionice

Pozornica HKD-a čeka mlade polaznike radionice

Foto: - / Pixabay

Svjetski je dan kazališta za djecu i mlade. I ove godine obilježava se pod sloganom “Povedite dijete u kazalište”. Podsjetnik je to na odgovornost odraslih kako bi djeci i mladima omogućili razvijanje umjetničkih iskustava. Mogućnost da se nemoguće dogodi, zabava i čuđenje, ljepota i emocije, iskustva koja daju smisao kaotičnom svijetu. Sve nam to donosi kazalište, a u beskrajnim prostranstvima tog čarobnog svijeta, osobito uživaju djeca i mladi. Iako u našem gradu kazališta nema, Udruga znakovita naziva, Čarobni svijet, često upravo djeci i mladima nudi priliku da se upoznaju s kazalištem. Predsjednica Udruge, Anita Ercegovac:

Anita Ercegovac, Čarobni svijet

Ercegovac je također istaknula samo dio onoga što djeci omogućuju program ''Korak bliže djetetu'' i Centar za mlade:

Anita Ercegovac, Čarobni svijet

A evo i odgovora na pitanje - vole li naši sugrađani ići u kazalište i nedostaje li jedno našem gradu:

Kninjani o kazalištu

Za mišljenje smo naravno upitali i djecu i mlade. I dok su se neki od njih već okušali u glumi, neki priželjkuju gradsko kazalište:

djeca Čarobni svijet, sugrađanka

Baš kao što ovogodišnja poruka uoči Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade kaže - ''Publici i sudionicima umjetnost, kultura, kazalište i performansi, potrebniji su nego ikada prije, a bitna iskustva pružaju mogućnost otvorenijem razmišljanju i širim gledištima.''
Galerija
Foto: TRY theatre, Foto: -/-
Ilustracija, kazalište lutaka, Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.