Hrvatski radio

Radio Knin

Svjetski je dan osoba s Down sindromom! Šarene rasparene čarape kao podrška različitosti!

21.03.2023.

12:32

Autor: HRT, HR Knin

Djeca iz Udruge Sv. Bartolomej

Djeca iz Udruge Sv. Bartolomej

Foto: HR KNIN / HRT

Današnji datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Nošenjem šarenih čarapa na današnji dan pokazuje se podrška borbi osoba s ovim sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo. Pri tome se želi potaknuti na veće poštivanje njihovih prava, a poboljšanjem njihovog položaja u društvu, omogućuje im se kvalitetniji život. 
Lijepom gestom i akcijom, život su im, na određen način, odlučile olakšati i škole ambasadori Europskog parlamenta iz tri županije, Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš, Srednja škola Lovre Montija Knin, Tehnička i industrijska škola Ruđera Boškovića Sinj i Prva hrvatska riječka gimnazija Rijeka. Uz senior i junior ambasadore, udruženi zajedno, uspješno su proveli akciju solidarnosti ''1euro = 21 osmijeh''. Detalje ove akcije otkrila nam je učenica trećeg razreda Srednje škole Lovre Montija Knin, Anamarija Ljubas:

Učenica

U Hrvatskoj živi 1967 osoba s ovim poremećajem, a kao i svake godine, upravo se na današnji dan želi upozoriti na izazove s kojima se susreću. U našoj je zemlji poboljšana integracija djece u vrtiće i osnovne škole, ali i dalje je mnogo problema u kasnijoj dobi. Naime, prema službenim podacima, samo je 7 osoba s Down sindromom, zaposleno na ugovor o radu. 

U Udruzi osoba s invalidititetom Sveti Bartolomej, 3 su korisnika sa Down sindromom. Uvijek s osmijehom, podariti će vam cijelu vreću radosti! Danas je njihov dan, pružimo im podršku, obucimo šarene čarapice!


Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.