Hrvatski radio

Radio Knin

Tematska sjednica Gradskog vijeća o IPA projektu

21.03.2022.

19:49

Autor: Radio Knin

Tematska sjednica

Tematska sjednica

Foto: scokaric / HRT

Održana je osma, tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Knina o stanju i perspektivi IPA projekta Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu.

Sjednica je sazvana na zahtjev dijela oporbenih vijećnika, a gradonačelnik Marijo Ćaćić obavezao se da će u roku od dva mjeseca informirati vijećnike o svim aktivnostima vezanim za realizaciju ovog projekta.

Na vidjelo je izašao i problem podzemnog spremnika punog kemijskih reaktivnih tvari koji predstavlja ozbiljnu ekološku opasnost za građane i okoliš.

U uvodnom izlaganju predstavnik predlagatelja Tomislav Čolak podsjetio je na tijek razvoja i provedbe projekta koji traje trinaest godina, a čijoj se realizaciji, uz probleme tonuća pročistača, puknuća i nefunkcionalnosti, ne nazire kraj. Podsjetio je i na to da je točno prije četiri godine održana tematska sjednica o ovom projektu:

Tomislav Čolak

Gradonačelnik Marijo Ćaćić naglasio je složenost problema te dodao da je cilj dobiti onakav projekt kakav je prvotno naručen. Svi su svjesni da uređaj za pročišćavanje voda neće biti funkcionalan pedeset godina, a njegovo održavanje u ovakvom stanju dovelo bi do povećanja cijena vode, na što Grad nije mogao pristati. Ministarstvo je uvažilo prigovore, a ponovljeni tehnički pregled očekuje se u svibnju: 

Marijo Ćaćić

Interes je građana da se ne zagađuju vodotoci i da pročistač radi, u replici je inzistirao Tomislav Čolak te prozvao vladajuće za nesposobnost rješavanja problema. Zanimalo ga je i što je s vodovodom i odvodnjom:

Tomislav Čolak

Ovako složeni projekt ne smije biti predmet politikanstva, stav je Marija Ćaćića. Uređaj trenutno radi, objašnjava, a zatim odgovara i na drugi dio pitanja:

Marijo Ćaćić

Direktor Komunalnog poduzeća Damir Velić upozorio je na to da prave odgovore o istaknutim problemima, ali i krajnjem roku konačne realizacije projekta, može dati samo nositelj projekta Hrvatske vode:

Damir Velić

Osim predstavnika Hrvatskih voda, na sjednicu su bili pozvani ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji se nisu odazvali, ali na poziv vijećnika stigao je župan Marko Jelić sa svojim suradnicima. Svima nam je u interesu da ove probleme riješimo, istaknuo je župan Marko Jelić:

Marko Jelić

Podzemni spremnik pun kemijskih reaktivnih tvari koje nagrizaju konstrukcije predstavlja ozbiljnu ekološku prijetnju, osobito ako pročistač potone još dublje, smatra župan Jelić, a na pitanje vijećnika Gorana Mrnjavca, objasnio je o kakvim se tvarima radi:

Marko Jelić

Gradonačelnik Marijo Ćaćić navodi da je riječ o novoj okolnosti, a podzemna reaktivna tekućina probija kroz pukotine na zidovima te nagriza armaturu velike betonske konstrukcije pročistača. Ostaje otvoreno pitanje koliko je velika i alarmantna ova opasnost i koje je njezino podrijetlo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.