Hrvatski radio

Radio Knin

Tišnjani prosvjeduju zbog ukidanja hitne pomoći

01.10.2016.

14:43

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nešto poslije 11 sati mještani Tisnog, predvođeni načelnikom Ivanom Klarinom, na petnaest minuta zaustavili su promet na Jadranskoj magistrali kod raskrižja Kapela, prosvjedujući zbog toga što je ispostava Zavoda za hitnu medicinu premještena iz Tisnoga u Vodice. Klarin najavljuje daljnje prosvjede.

Prvi ovakav prosvjed dogodio se još u travnju, kada je promet magistralom zaustavljen na pet minuta. Tišnjani, kojima su se pridružili i ostali otočani, sada još odlučnije prosvjeduju i smatraju da je im oduzeto temeljno civilizacijsko pravo na zdravstvenu zaštitu i pravovremenu medicinsku pomoć.

Načelnik općine Ivan Klarin optužuje vodičku gradonačelnicu Branku Juričev Martinčev smatrajući da je Tisnom oduzela hitnu medicinsku pomoć grubom političkom manipulacijom.

Vodička gradonačelnica nije izravno odgovorila na Klarinove optužbe, već je poslala priopćenje Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu u kojem stoji kako Šibensko-kninska županija sada raspolaže s većim brojem profesionalnih hitnih medicinskih timova nego do sada, a zakon daje mogućnost jedinicama jedinicama lokalne samouprave da osiguraju sredstva za zdravstvenu zaštitu na svom području iznad utvrđenog nacionalnog standarda, što može učiniti i općina Tisno, koja ima timove T2, dakle, medicinsku sestru sa vozačem, ali bez liječnika. Klarin kaže da ih ovakva priopćenja vrijeđaju, i da se s time neće pomiriti. Na kraju poručuje ministru zdravlja Dariju Nakiću.

Nakon mirne šetnje oko rotora na raskrižju Kapela prosvjednici su se automobilima uputili prema Vodicama gdje su ispred Gradske uprave ostavili transparent s natpisom "Sram vas bilo", te uz njega postavili četiri svijeće ukazujući na moguće tragične posljedice ukidanja hitne medicinske pomoći u Tisnom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.